Polisen om ordningsvaktens attack mot 9-åringen

"Att det handlar om ett barn gör det mer komplicerat"
4:28 min

I fredags på Malmö centralstation grep en ordningsvakt en 9-årig pojke som ska ha tjuvåkt på tåget. Gripandet filmades av vittnen och visar hur ordningsvakten sitter på pojken och håller för hans mun, det hörs dova dunsar när vakten dunkar pojken huvud i stengolvet. Vakten har nu tagits ur tjänst medan vaktbolaget utför en intern utredning. Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell kommenterar att man tar upp händelsen till utredning igen.

– Vi har i fredags gjort en bedömning att det inte faller under allmänt åtal, och därför har vi inte fortsatt utredningsarbetet. Nu har det kommit in ytterligare allmänningar om detta. Vilket gör att vi tar upp det igen så att det blir så att säga en överprövning av det.

Den första prövningen som ni gjorde att det inte var grund för allmänt åtal, hur resonerade ni då?

– Det var ju en kombination av de uppgifterna vi hade sammantaget. Den där pojken var ju i vårt förvar. Han och hans kamrat var på rymmen från en institution, och var efterlysta, och skulle tas om hand för att de var en fara för sig själv. Och då skedde det här ingripandet i samband med att de befann sig på tågstationen. Vi har sedan haft kontakt med pojken och under ett par timmars tid i fredags. Och körde honom sedan till den institution som han är placerad på, som är en bilfärd på drygt en timme, säger Lars Förstell på Skånepolisen.

Men om man tittar på det som man ser på filmen, vi hör att pojken skriker. Han kippar efter andan. Han verkar livrädd ut. Det ser väldigt brutalt ut. Är det rimligt att behandla en 9-åring så?

– Det ser väldigt brutalt ut. Och vi kommer naturligtvis titta grundligt på det här. Och göra alla nödvändiga undersökningar. För att bedöma om det var mer än vad situationen krävde.

En ordningsvakt har befogenheter att hålla kvar i väntan på polisen men vilken roll spelar det att det handlar om ett barn?

– Egentligen gör det saken mer komplicerad, kan jag tycka. Och då fanns det dessutom en språkförbistring i det här sammanhanget som gjorde att man inte kunde få den verbala kontakten med varandra, när pojken var en fara för sig själv enligt den bedömningen man gjorde där, genom att han befann sig på en tågstation. Och det var viktigt att han inte stack iväg.

Men det våld som användes, proportionerna i det. Han skulle då ha tjuvåkt och avvikit från ett hem där han bodde. Vad säger du om proportionerna om det man ser på filmen?

-- Det är det vi ska utreda och bedöma nu.

I går sa du bland annat till Aftonbladet att det som syns på filmen inte är ett övergrepp. Vad byggde du det antagandet på?

-- Nej, det har jag inte sagt. Det jag sa var att det kan ofta vara svårt att på en filmsekvens göra en bedömning av hur allvarlig en situation är.

Du har hur som helst fått kritik från bland annat från bland annat förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö att det skulle kunna påverka vittnen om polisen i förväg uttalar sig om sådana saker. Hur kommenterar du det?

– På samma sätt som jag uttalar mig här så uttalar jag mig om omständigheterna som vi har känt till och de bedömningar vi har gjort.

Och hur går ni vidare nu, med de uppgifter som fina här?

-- Det kommer att tittas på det här ärendet igen, naturligtvis, säger Lars Förstell på Skånepolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".