Jan Johansson är SCA:s vd. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Vd Jan Johansson förnekar att resan till Brasilien var en nöjesresa. Foto: Henrik Montgomery/TT.
P1-MORGON ONSDAG 11 FEBRUARI

SCA:s vd avgår efter granskning

Samtal med Torbjörn Isacson, Carl Rosén och Matts Jutterström
12 min

SCA:s vd och koncernchef Jan Johansson avgår mindre än tre veckor efter det att SCA:s styrelseorförande Sverker Martin-Löf avgått. Avgångarna kommer efter Svenska Dagbladets granskning som bland annat avslöjat att SCA:s ledning använt företagets flygplan i privata syften, bland annat för att ta sig till exklusiva jaktresor.

Det är bra att SCA:s vd Jan Johansson nu lämnar sin post, anser i dag bland andra föreningen aktiespararnas VD, Carl Rosén.

Beskedet om Jan Johanssons avgång kom i går kväll efter avslöjanden om hur toppcheferna inom skogsindustribolaget SCA använt företagets flygplan för vidlyftig representation och och privata resor.

De anställda är besvikna, säger Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers, men möjligen gynnar det avtalsrörelsen, säger han i P1 Morgon.

– Här har man ställt upp under många år på olika besparingsprogram. Man har rationaliserat ganska hårt i våra fabriker för att skapa just de här stora resultaten som går ut till aktieägare. Det är klart att det kommer reaktioner på det där. Främst för att vi ska in i en avtalsrörelse nästa år och då kan man konstatera att det finns ett betydande löneutrymme även i SCA att förhandla om inför kommande år, säger Matts Jutterström.

Även SCA:s vice VD lämnar bolaget, han går i pension. Tidigare har SCA:s styrelseordförande och en av de med mest makt i svenskt näringsliv, Sverker Martin-Löf, avgått.

Ny VD för SCA blir magnus Groth, som kommer från ett av bolagets affärsområden.

Hör föreningen aktiespararnas VD, Carl Rosén, Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers och Törbjörn Isacson, journalist vid Svenska Dagbladet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".