Grekland
Foto: TT

Debatt: Kan Grekland kompromissa sig ur krisen?

Debatt mellan Malin Björk (V) och Haralampos Karatzas (FP)
12 min

Grekland har begärt ett halvårs förlängning av det finansiella stödprogrammet från eurozonen. Idag ska eurozonens finansministrar träffas för att besluta om EU ska godkänna ansökningen. Det pågående räddningsprogrammet löper ut den sista februari och det har under de senaste veckorna varit intensiva förhandlingar mellan den nya grekiska regeringen och andra euroländer om hur lånevilkoren ska se ut. 

Begäran om förlängning på stödprogrammet kan ses som en kompromiss av Greklands regering för att bryta dödläget med sina europeiska borgenärer, särskilt Tyskland. Den grekiska regeringen och statsminister Alexis Tsipras hoppas på en överenskommelse om ett sex månaders överbryggningslån under tiden som förhandlingarna om villkoren för stödpaketet fortsätter. Men utan stöd kommer landet inte att klara sina betalningar. Hur mycket kan Grekland kompromissa? Debatt i studion mellan Malin Björk som sitter i Europaparlamentet för Vänsterpartiet och Haralampos Karatzas, folkpartist som driver bloggen Politik i Grekland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".