Justitieminister Morgan Johansson läser papper på sitt kontor. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
1 av 3
Justitieminister Morgan Johansson tar kritiken med ro. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
Turid Elisabeth Solvang är verksamhetshetschef för den norska branschorganisationen för styrelseledamöter, Styreinstitutt.
2 av 3
Turid Elisabeth Solvang är verksamhetshetschef för den norska branschorganisationen för styrelseledamöter, Styreinstitutt.
Jacob Wallenberg. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
3 av 3
Jacob Wallenberg. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Är kvotering rätt väg att gå?

Reportage: Lagen om Könskvotering
5:20 min

Sverige kan komma att lagstifta om att ledamöterna i börsbolagens styrelser till minst 40 procent ska ha bägge könens representation. Beslut om en tvingande lag kan komma att antas nästa år om börsbolagen inte frivilligt har ökat könsfördelningen.

Stora delar av det privata näringslivet är kritiska till en lagstadgad och tvingande könskvotering. Men justitieminister Morgan Johansson, vars departement förbereder den nya lagtexten tar kritiken från näringslivet med ro.

Är kvotering rätt väg att gå? Lyssna på debatt mellan Maria Malmer Stenergard (M) och Janine Alm Ericson (MP) längst ner i artikeln.

– Det är klart att en del kanske känner att deras positioner är hotade, att man känner att är det kanske jag som måste maka på mig. Men så är det ju alltid med förändringar. Men jag tycker att de ska tänka på sina företag i första hand och kanske fundera lite över om det är så att det är ett litet gäng som sitter och styr, och har styrt länge, och att man då måste ha in lite andra krafter också, säger Morgan Johansson.

– Det vi gör genom att gå fram på det här sättet är att vi vill ju riva glastaket, det som många kvinnor upplevt att de slår i efter att ha kommit en ganska god väg i karriären. Att det nu tas bort, att man faktiskt kan nå de positioner som man inte gjorde tidigare, tror jag är bra för både företag och för Sverige på sikt.

Tiden för årets bolagsstämmor pågår som bäst och fortsätter ytterligare en kort tid framöver in i juni. Därefter vet vi hur stor andel kvinnor som valdes in i de börsnoterade bolagens styrelser. Om andelen inte uppnått 40 procent nästa år har regeringen annonserat att man vill införa en tvingande lagstiftning.

Men kritikerna inom näringslivet anser att en sån lagreglering är ett ingrepp i äganderätten. Ägarna vill inte ha statens inblandning i vilka som ska styra deras bolag. En av kritikerna är Jacob Wallenberg, ordförande i investmentbolaget Investor.

– Vad det gäller kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser så tycker jag inte att man ska använda sig av det medlet i bolagsstyrelser, säger han.

Många med Jacob Wallenberg är eniga med regeringen om att det behövs fler kvinnor i styrelserna och tycker sig se att det pågår en förändring.

– Jag är ju definitivt av den uppfattningen att självreglering är helt avgörande och det får ju givetvis näringslivet visa genom sitt eget agerande, vilket jag tycker att näringslivet gör.

Det är inte bara den svenska regeringen som arbetar för en förändrad könsfördelning i de börsnoterade bolagens styrelser. Också i Europaparlamentet vill man driva igenom en lagstiftning om minst en 40 procentig könskvotering.

Men utan medlemsländernas medgivande blir det ingen EU-lagstiftning. Och Sverige tillhör den minoritet av länder som för tillfället blockerar beslutet.

Flera länder i Europa har redan infört nationella kvoteringslagar. Italien har från och med i år en 30 procentig kvoteringslag. Tyskland inför en könskvoteringslag nästa år. Spanien har från och med i år ett påbud om en 40 procentig kvinnoandel i styrelserna. Frankrike får en 40 procentig kvoteringslag nästa år.

I Norge infördes en könskvoteringslag i börsbolagens styrelser för redan sju år sedan, 2008. Turid Elisabeth Solvang, verksamhetschef för den norska branschorganisationen för styrelseledamöter, Styreinstitutt, följer den svenska debatten och säger att hon hör samma argument från kritikerna i Sverige som hon hörde i Norge för tio år sedan.

– Det allra viktigaste argumentet mot var att ägarna själva ville avgöra vilka de tog in i sina styrelser. Många av kvinnornas argument var att de inte ville betraktas som att få en post på grund av en kvotering och därför komma att uppfattas som att inte vara fullvärdiga styrelseledamöter. Mycket av dessa argumenten är de samma som vi hör idag både i Sverige och runt om i Europa, säger Elisabeth Solvang.

Många svenska kvinnor inom näringslivet är motståndare till en kvoteringlag för att de fortsatt vill bli värderade utifrån sin kompetens och inte efter sitt kön. I debatten hörs också en skepsis till betydelsen av en ökad andel kvinnor i styrelserna. Men just i den frågan har Jacob Wallenberg ordförande i Investor tagit ställning.

– Syftet är ju att kvinnor ska vara med och likabehandlas, totalt sett, därför att kvinnor är halva vår befolkning. Då ska vi ge dem samma chanser och det har vi inte gjort. Vi har missat en stor del av ekvationen, säger Jacob Wallenberg.

Och investmentbolaget Investor är ett av många bolag som i år ökat sin andel kvinnor i styrelsen. Kanske som en följd av att regeringen hotat med en tvingande lagstiftning. Oavsett - Investor utökar sin styrelse i år med ytterligare en kvinna, förklarar Jacob Wallenberg.

– Investor tar in sin fjärde av tio styrelsemedlemmar. Vi försöker, vi tycker att det här är en viktig fråga. Vi har jobbat många år på den och det kommer vi givetvis att fortsätta att göra.

Harald Norvik är tidigare koncernchef för oljebolaget Statoil men företräder idag norsk-svenska handelskammaren i Norge. Han ser att kompetensen i norska styrelserna har höjts som en direkt följd av den norska kvoteringslagen.

– Den norska könskvoteringslagen har medfört att den har ökat medvetenheten om hur viktigt det är att styrelser har rätt kompetens. Det har lett till att både kvinnors och mäns kompetens bland styrelsernas ledamöter har blivit bättre som en direkt följd av den diskussion som kvoteringen har lett till, säger Harald Norvik.

Turid Elisabeth Solvang från den norska branschorganisationen för styrelseledamöter har stor tilltro till att rekryteringen av kvinnor i de svenska börsnoterade bolagens styrelserna kommer att öka framöver och hon ger bolagens ägare rådet att fortsätta att söka efter de kompetenta kvinnorna.

– Detta är ju ingenting att vänta på. Det är ju bara att gå ut och plocka de duktigaste kvinnliga kandidaterna för de finns där, men det kan ta lite längre tid att finna dem än det tar att hitta män. Kanske måste kvinnorna också i en ökad grad behöva övertalas än man varit van vid jämfört med att rekrytera manliga ledamöter. Och till kvinnorna vill Turid Elisabeth Solvang ge ett råd.

– Ta plats runt styrelsebordet och lita på er kompetens för den är viktig och relevant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".