Polishus och Eva Lindeblad. Foto: Christoffer Wiklöw/Sveriges Radio/TT.
Polishus och Eva Lindeblad. Foto: Christoffer Wiklöw/Sveriges Radio/TT.

Hård kritik mot polisens kvinnoregister

11 min

Polisen ser allvarligt på kritiken från Datainspektionen gällande kvinnoregistret. Men det är oklart om kvinnorna som omskrivits i kränkande ordalag kommer att få någon ursäkt.

Reportrarna bakom det här avslöjandet är Ekots Alexander Gagliano och Bo-Göran Bodin. Hör Bo-Göran Bodin och Eva Lindeblad, enhetschef på polismyndighetens rättsavdelning.

– Nu har vi precis fått beslutet från Datainspektionen och vi måste analysera det i lugn och ro. Vilka åtgärder vi kommer att vidta på längre sikt kan inte jag uttala mig om nu, säger Eva Lindeblad, enhetschef på polismyndighetens rättsavdelning.

Det har gått drygt ett halvår sedan Ekot avslöjade det hemliga kvinnoregistret där misshandlade kvinnor kartlades och fick omdömen som ”knepig”, ”krånglig” och eventuella psykiatriska diagnoser antecknades.

Datainspektionen har nu fastslagit att registret är olagligt och att det omedelbart ska sluta användas.

– Vi välkomnar kritiken från Datainspektionen och ser oerhört allvarligt på situationen. Det är oacceptabelt det sätt som man hanterat personuppgifterna i det här fallet, säger Eva Lindeblad.

Hur registret uppkom och kunde fortsätta användas motiverar hon med att det från början fanns ett gott syfte.

– Tanken var att hjälpa brottsutsatta kvinnor som riskerade att utsättas för våld i nära relationer. Så det fanns ett gott syfte men så har man inte hanterat de här uppgifterna på ett korrekt sätt, säger Lindeblad.

– Man skulle hitta ett bra sätt att hjälpa kvinnorna i deras utsatta positioner.

Hur då?

– Det fanns öppna förundersökningar i många fall gällande männen som stod kvinnorna nära och då kan man behöva ha tillgång till information om kvinnorna.

Att de till exempel var bipolära eller andra sådana beskrivningar om just kvinnorna?

– Man får vara väldigt försiktig och inte använda nedsättande och kränkande omdömen. Här har polisen gjort fel. Man måste formulera sig på att ett neutralt och objektivt sätt, och det har polisen inte gjort. 

Vi har tidigare hört om polisens romregister som Dagens Nyheter avslöjade, och kvinnoregistret. Finns det fler liknande tvivelaktiga register?

– Det hoppas jag naturligtvis att det inte gör men det är inget som jag kan svara till hundra procent säkert på att det inte gör, säger Eva Lindeblad.

Kommer ni att be kvinnorna om ursäkt personligen?

– Det är oförlåtligt det som har skett.

Men kommer ni att kontakta dem och be om ursäkt?

– Nu har vi precis fått beslutet från Datainspektionen och vi måste analysera det i lugn och ro. Vilka åtgärder vi kommer att vidta på längre sikt kan inte jag uttala mig om nu.

Det pågår en internutredning inom polisen sedan avslöjandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista