Tysk tv-institution fyller 45 år

6:06 min

I år fyller den tyska kultförklarade TV-serien Tatort, Brottsplats på svenska, 45 år. Varje söndag kväll sedan 1970 sätter sig flera miljoner tyskar framför TV-apparaterna för att följa hur ännu ett morddrama löses. Sveriges Radios tysklandskorrespondent Daniel Alling har tagit sig en titt på ett av den tyska TV-historiens största fenomen. 

Klockan är åtta och signaturen till TV-kanalen ARD:s kvällsnyheter ljuder som vanligt vid det klockslaget på söndagkvällen. Så även från storbildsskärmen i s k Biergarten i de centrala delarna av Berlin.

Ett 30-tal personer köper öl eller vin i utomhusbaren och sätter sig tillrätta på bänkar eller i solstolar i den ljumma augustikvällen, det har en kvart på sig.

– Vi var här borta i Mauerpark hela dagen och funderade på vad vi skulle göra på kvällen och eftersom min kompis och jag båda är Tatortfans, så bestämde vi att vi skulle titta via storbildsskärm i kväll, säger Robert Hausmann som satt sig med en öl i en av stolarna.

– Det är trevligt att sitta ute när det är varmt, jag tittar ju nästan alltid på Tatort och att titta så här ihop är som att gå på bio lite, säger Anja som satt sig vid ett bord tillsammans med sin väninna Isabel Orland.

Nyhetssändningen tar slut, programledaren önskar som vanligt godkväll och klockan slår Tatort, kvart över åtta, söndag kväll.

Den för alla tyskar berömda signaturen till den 45-åriga traditionen drar igång.

Veckans avsnitt utspelar sig i staden Ludwigshafen i västra Tyskland. Det kända kriminalkommissarieparet som alltid är med när avsnittet kommer från just Ludwigshafen får den här gången i uppdrag att utreda en trafikolycka som visar sig vara ett mord.

Någon har uppenbarligen manipulerat olycksoffrets bils bromsar, den snåriga jakten på den eller de skyldiga drar igång:

– Storyn måste vara trovärdig, det måste förstås vara spännande och det får gärna vara lite roligt också som det ofta är när Tatort kommer från Münster, säger Robert Hausmann när jag frågar om vilka ingredienser som en bra Tatortfilm måste innehålla.

- Det får vara ett lite psykologiskt drama ur vardagen, gärna vara lite roligt också, säger Anja och även hon nämner Tatort från Münster som en favorit.

Den första filmen i serien Tatort sändes 1970 i västtysk TV. 1971 startades en motsvarighet i DDR under namnet Polizeiruf 110.

Sen 1970 har det alltså sänts en en och halvtimme lång Tatortfilm i princip varje vecka i 45 år, alltså drygt 2300 stycken. Ibland repriser men oftast nyproduktioner, som görs av TV-kanalens ARD:s olika regionala stationer.

– Förr gick folk i kyrkan för att i predikan få samtalsämnet för den kommande veckan. Nu fyller Tatort en del av den funktionen, säger medieforskaren Dennis Gräf på telefon från sitt tjänsterum på universitetet i den sydtyska staden Passau.

Tatort är ett fenomen som många forskare gripit sig an.

Dennis Gräf och några kollegor har kallat Tatort för ett slags modern gudstjänst, där gott och ont, moraliska dilemman och dagsaktuella teman tas upp och som sen föder en samhällelig diskussion:

– Det är något bra som Tatort bidragit med under sina 45 år, säger Dennis Gräf.

Flera av de som tittar i Berlin den här kvällen bekräftar att de ofta diskuterar senaste Tatort på jobbet på måndagen.

– Det gör jag också, man kommer till jobbet och säger kollade du i går eller, och så pratar man lite om det, säger Anja.

På senare tid har till exempel både den tyska energiomställningen, die Energiewende, och den stora flyktingströmmen till Tyskland just nu tagits upp i serien. Och de tyska tidningarna har ofta uppföljande texter på måndagarna om temat för veckans film.

Inte sällan blir skådespelarna som spelar utredarna på de olika Tatortställena folkkära personligheter.

Veckans film rullar på i augustikvällen i Berlin.

Ska man hitta något övergripande tema att diskutera för den här kvällens film så är det vad syskonkärlek och svartsjuka kan ställa till med.

– För mig är Tatort framförallt en familjetradition, säger studenten Steffen Carl.

Han växte upp med att hela familjen, inklusive far och morföräldrar ibland, samlades för att titta på Tatort på söndagar och det gör han fortfarande med dem när han är hemma.

– Även bland studenter har det blivit en tradition att titta ihop, säger Steffen Carl.

– Visst är Tatort lite ocoolt, men man tittar ändå, säger Christian som jobbar på restaurangen vi är på.

På vissa krogar och barer i Tyskland får gästerna tävla om vem som snabbast kommer på vem som är den skyldige.

- Jag tror konceptet funkar så bra för att det inte överraskar någon, det är som en avslappnande, gemensam söndagsritual, säger Christian och berättar att vissa söndagar kommer över 100 personer till hans restaurang för att titta på Tatort ihop.

Kvällens film är slut, det slutar ofta med en rolig kommentar från någon av kommissarierna, så även denna gång.

Robert Hausmann är nöjd med kvällens avsnitt och kommer försöka bibringa Tatorttraditionen även till sina barn.

– Om mina barn tycker det är rolig så, Tatort är ju verkligen också en familjegrej, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista