Kriget i Jemen skördar tusentals dödsoffer

4:39 min

Kriget i Jemen har skördat flera tusen dödsoffer sedan i mars i år när en koalition ledd av Saudi Arabien började flygangrepp mot Houthi-rebellerna i landet. Nyligen rapporterade FN-organet UNICEF att varje dag dör eller skadas åtta barn i Jemen.  Vår utsände i mellanöstern Jesper Lindau tog sig till den lilla byn Obokh i norra Djibouti som ligger bara 10 mil från den Jemenitiska kusten och träffade flyktingar som tagit sig ut.

– Jag trodde aldrig det skulle bli så illa och jag blev överraskad när Houthi-rebellerna kom till Aden med stridsvagnar och tunga vapen. De började bomba överallt, och sköt utan att bry sig om vem som dödades säger  Ofran.

Ofran är en kille i 25-årsåldern. Han står i sanden i Markazilägret som ligger vid fiskarbyn Obokh i norra Djibouti. Det är en sand- och stenplätt vid havet fylld av jemenitiska flyktingar.

Solen bränner varje liten por i huden. Vinden slutar aldrig att blåsa över stranden där lägret ligger, allting fladdrar, tältdukar, papper, kläder. På andra sidan Adenviken, bara 10 mil bort, ligger Jemen.

– Det är många jag känner som dödats, vänner, bekanta, till och med i min familj, säger Ofran som jobbade som volontär i ambulansen i Aden.

Sen kom flyganfallen och det var hans bror som fick honom att fly.

– Han sa: Åk, kom aldrig tillbaka.

Markazilägret är som ett litet Jemen. Nere i ett hörn, bor några från Bab El Mandeb, precis på andra sidan viken. De flydde från flyganfallen.

– De förstörde allt. Det som kunde brinna det brann ner. Allt är förstört nu, säger Abdull Muhammed Said som sitter med sitt barnbarn Nawal på en brits han byggt av grova pinnar.

I en annan del av lägret träffar vi Jamal Muhammed Ali som kommer från Sanaa. Han  står utanför sitt gulbeiga tält  med sonen Abdi.

Det är fruktansvärt i Sanaa. Vi såg allt, hus som förstördes, explosioner, döda människor.

Hans två barn har kriget tätt inpå sig fortfarande. De blev mycket rädda varje gång de saudiska flygplanen kom. Och ljuden finns inpräntade i dom.

– Om de hör ett plan passera nu, eller om det är någon stor smäll här i lägret, så börjar de gråta direkt, säger Jamal

Kriget handlar om makt och inflytande för olika minoriteter, eller klaner och familjer, och så pengar och religion.

På ena sidan finns koalitionen med Saudi Arabien i spetsen och styrkor, som ofta är sunniter, och är lojala mot presidenten Hadi. På andra sidan finns Houthi-rebellerna, folket från norra Jemen som är nära den shiitiska grenen av islam, som i Iran.

Sedan i mars, då koalitionen började med sina flyganfall mot Houthi rebellerna, så har det kommit över 11 000 Jemeniter till det lilla landet Djibouti, som är något mindre än Dalarna.

De flesta kan inte lämna Jemen, där finns mer än en och en halv miljon människor till på flykt.

– Vi har inte intrycket att alla de som skulle vilja söka skydd i grannländerna kan göra det. Om du kan åka beror på vem som kontrollerar stränderna och om du har pengarna, säger Claire Bourgeois som  jobbar på UNHCR med just situationen i Yemen.

Än så länge är det många inne i Jemen som sökt skydd på annat sätt.

– Det finns ett skyddsnät i Jemen, familjen. Folk åker till byn på landet som de en gång kom ifrån, säger Claire Bourgeois.

Cherin Tariq tänder rökelse i en liten skål. Hon skrattar och säger att det behövs lite fräsch doft i det här unkna tältet. Även om nu all rök och doft blåser iväg i vinden längs med stranden.

– Det är solen som trycker, hettan, säger Cherin.

Hon saknar att inte behöva spara på vatten. Och elen. Jösses, säger hon, och pekar på en större ficklampa som drivs av solceller.

Tre små flickor sitter och lyssnar på Cherin. Det är Sabah, Fawahir och Khola.

– Vi har börjat i första klass, skolan är på eftermiddagen, säger dom.

Men de tycker att fröken är lite sträng.

– Hon säger hela tiden att vi ska vara tysta.