Inget tvång vid poliovaccinering i Ukraina

5:51 min

I Ukraina har hittills två barn drabbats av polioförlamning. Det här är ett bakslag i kampen att utrota polio helt från mänskligheten inom tre år. Nu har Ukrainska regeringen beslutat att alla barn upp till mellanstadiet ska vaccineras med start inom några dagar.

Den lilla staden Tyachiv i västra Ukraina intill Karpaterna har 9000 invånare och ligger precis på gränsen mot Rumänien. Det var här en 10 månader gammal flicka fick polioförlamning i somras och nu rehabiliteras på ett sjukhus. I staden Rakhiv några mil bort hände samma sak för en fyraårig pojke och eftersom förlamningssymptom bara drabbar en på flera hundra smittade så kan man vara säker på att polion finns vitt spritt i området.

För de flesta märks infektionen inte alls, eller bara som en influensa. I värsta fall kan man sluta andas, men oftast försvinner förlamningen och återkommer först decennier senare. Någon bot finns inte när man väl smittats, bara det egna immunförsvaret upptränat via vaccin hjälper. Men de föräldrar jag stöter på här har inte ens hört talas om poliofallet i stan eller vilken risk ovaccinerade barn tar.

– Du är den första som berättar det här för oss, säger Nadiya med sin sexåriga son på väg hem från skolan tillsammans med väninnan Nataliya som har sin sjuårig dotter och femårig son i släptåg.

Nataliya har poliovaccinerat sina barn tidigare, men Nadiya är rädd för hur vaccinet ska påverka hennes son som har Downs syndrom, så hon vet inte om hon vågar. På en lekplats längre bort är de flesta av föräldrarna lika ovetande, och många säger att de kommer att vägra när vaccinationskampanjen börjar om några dagar.

Ukrainas sjukvård är genomsyrad av korruption och för sju år sedan så var det en PR kampanj i TV och tidningar mot ett vaccinationsprogram som FN:s barnfond UNICEF skulle sköta kring mässling, rödahund och påssjuka.
– Kampanjen orkestrerades av ukrainska företag som styrdes av toppar inom hälsodepartementet och som blivit av med sina inköpskontrakt, berättar Oleksandra Ustinova på frivilligorganisationerna Anticorruption Action Centre och Patients of Ukraine.

Det påstods felaktigt att en pojke dött av UNICEF:s vaccin, men dåvarande presidenten Jusjtjenko stoppade vaccinationsprogrammet så att de ukrainska företagen fick ta över igen och många föräldrar drabbades av vaccinskräck på kuppen.

Det var drygt två veckor sedan Världshälsoorganisationen WHO gick ut och larmade. Två laboratorier hade undersökt avföringsprover från de förlamade ukrainska barnen och funnit poliovirus som muterat, genetiskt förändrats tiotals gånger. Poliosmittan måste ha funnits oupptäckt i samhället under minst två år.

WHO krävde en omedelbar respons från ukrainska regeringen. Det brukar ske inom 3 dar. Här har det tagit två veckor och först senare i veckan ska vaccin börjat skickas ut i landet. Risken på sikt är att tusentals barn förlamas och att virussmittan sprider sig till andra dåligt vaccinerade länder som Rumänien.

– Det är fruktansvärt inte bara för Ukraina utan hela världen, säger WHO:s Ukrainachef dr. Dorit Nitzan.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell instämmer, men lägger till att det inte finns en risk för spridning till Sverige eftersom nästan alla här är vaccinerade. Lucia Celentano på ECDC EU:s smittskyddsmyndighet anser att det är en väckarklocka att sjukdomen nu åter finns i Europa och att den kan bli en ljudlös dödsbringare.

WHO försöker helt utrota polioviruset från jordens yta till år 2018, och i vilt tillstånd finns det nu bara i Afganistan och Pakistan. Smittan i Ukraina kommer istället via den sorts drickbara vaccin som används fortfarande på många håll och som innehåller försvagade poliovirus. I vaccinsprutorna som används i Sverige är viruset oskadliggjort.

Utbrottet hade inte kunnat ske om de flesta ukrainare varit immuna. Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. WHO och UNICEF har varnat Ukraina i flera år för att det här skulle hända. Nu har det svaga vaccinvriruset fått chansen att spridas via avföring till vatten och sedan förändrats genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande.

Det är Ukrainas vice hälsominister Igor Pereginets som ska se till att miljontals poliovaccindoser köps in med hjälp av UNICEF och att första laddningen som redan finns i lager skickas ut i hela landet inom en vecka.

– Även till de ockuperade delarna i öst om det räcker och hjälporganisationer kan verka där, säger vice hälsominister Igor Pereginets.

– Och hur ska ni övertyga alla föräldrar som idag är mer rädda för vaccinet än sjukdomen, frågar jag hälsoministern? Enligt en opinionsundersökning från UNICEF anser drygt 80 % av ukrainska mammor inte att polio är särskilt farligt. Ska ni införa obligatorisk vaccination som i Pakistan och sätta de föräldrar i fängelse som vägrar låta sina barn få två droppar i munnen vid tre tillfällen?

– Jag kan inte tänka mig att vi inför obligatorisk tvångsvaccinering. Jag tror att vi kommer ha tillräckligt goda argument så att ukrainska föräldrar gör vad som är bäst för deras barns hälsa, avslutar Igor Pereginets.