Tsunamivarning för Chile och Perus kuster

5:17 min

Människor sprang ut på gatan och husen svajade när ett stort jordskalv skakade Chiles huvudstad Santiago vid klockan ett i natt svensk tid. Det rapporteras om dödsoffer efter att människor fått väggar över sig bland annat. En tsunamivarning har gått ut för både Chile och Perus kuster och faktiskt också för Hawaii och Nya Zeeland. En miljon människor har evakuerats. Hör Lars Palmgren, tidigare Latinamerikakorrespondent här på Sveriges Radio, från Viña del Mar i Chile.

– Det var vid åttatiden på kvällen som det började skaka, vi är ganska vana vid det här och gick ut på gatan. Med det här var ett enormt skalv och oerhört långt, det varade i tre minuter, en evighet när det gäller jordbävningar. Vi stod där tillsammans med våra grannar grannarna och såg hur allting skakade, hur bilar hoppade, hur träd och lyktstolpar rörde sig. Det var enormt dramatiskt och det tycktes som att det aldrig skulle ta slut.

Hur rädd blev du?

– Jag blev rädd, men samtidigt är jag lite härdad. Jag blev inte panikslagen. Jag höll om min familj och stod där tillsammans med grannarna.

För fem år sedan, 2010, var det en stor jordbävning med en efterföljande tsunami och omkring 500 personer dog. Hur agerar folk nu?

– Det finns en större beredskap nu jämfört med för fem år sedan. Det var en mycket mer effektiv reaktion den här gången. En tsunamivarning gick ut i alla moderna mobiltelefoner, med instruktioner om hur man ska bete sig. Dessutom är byggnormerna hårdare nu och det märks att husen som byggts står stadigare. Det är ett uttryck för att det fungerar, myndigheterna har skärpt sig.

En miljon människor har evakuerats. Vart tar de vägen?

– Det finns speciella evakueringsområden. Det sitter instruktioner längs hela kusten om vart man ska ta vägen. Folk vet vilka kullar man ska gå till, vilka gator man ska gå upp för. Det skedde väldigt odramatiskt jämfört med för fem år sedan. Samtidigt blir folk väldigt oroliga och hänger kvar på gatan. Vissa kommer säkert sova i parker i natt av oro.

För fem år sedan var det tsunamin som dödade många. Nu kommer uppgifter om en 4,5 meter hög våg. Vad vet du om den?

– Det har varit vågor som slagit in, men det har inte varit samma sorts kraftiga vågor. Då var det en vägg av vatten som bara slog in mot kusten. Den här gången är det mjukare vågor med vatten som mer strilar in och fyller gatorna.