Haparanda-Torneå busstation. Irakiska flyktingar väntar på bussar mot Kemi och Rovaniemi i Finland. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
1 av 2
Haparanda-Torneå busstation. Irakiska flyktingar väntar på bussar mot Kemi och Rovaniemi i Finland. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
Erik och Hilkka Öhman från Älvsbyn åker flera gånger per år och handlar i Torneå och hälsar på Hilkkas släkt i Brahestad. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
2 av 2
Erik och Hilkka Öhman från Älvsbyn åker flera gånger per år och handlar i Torneå och hälsar på Hilkkas släkt i Brahestad. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
#FLYKTVÄGEN

"Gränsen har alltid varit öppen"

5:13 min

I Tornedalen oroar sig många för utvecklingen vid den svensk-finska gränsen mellan Haparanda och Torneå. Finland har skärpt sin bevakning av gränsen och i helgen demonstrerade invandringsmotståndare på den finska sidan för att gränsen helt ska stängas. Något som skulle drabba inte bara de flyktingar som reser genom Sverige för att söka asyl i Finland utan också alla dem som sedan generationer lever i gränstrakterna och har sitt liv på bägge sidor. Hör Finlandskorrespondent Thella Johnsons reportage. 

I Tornedalen oroar sig många för utvecklingen vid den svensk-finska gränsen mellan Haparanda och Torneå.

Finland har skärpt sin bevakning av gränsen och i helgen demonstrerade invandringsmotståndare på den finska sidan för att gränsen helt ska stängas. Något som skulle drabba inte bara de flyktingar som reser genom Sverige för att söka asyl i Finland utan också alla de som sedan generationer lever i gränstrakterna och har sitt liv på bägge sidor.

– Det har alltid varit öppet. Så länge jag kan minnas.

– Ja, det har alltid varit enkelt att bara resa över.

Erik och Hilkka Öhman står med sina shoppingkassar och väntar utanför det stora köpcentret i Torneå med det tvåspråkiga namnet Rajalla/På Gränsen. En släkting som bor i Luleå är på väg för att hämta dem i bil.

Erik är från Älvsbyn, Ilkka från Brahestad en bit söderut i Finland. Precis som många andra i de här delarna av Norrbotten och finska Lappland reser de fram och tillbaka flera gånger per år, inte minst för att handla.

För Eriks och Hilkkas del är det ett besök på Ikea som lockar, och den finska korven som är billigare och lättare att få tag på i Torneå.

– Den finns i Sverige också men den är tre gånger dyrare. Så när vi är här passar vi på, säger Hilkka.

Den landgräns som nästan varit bortglömd häruppe har de senaste dagarna blivit ett samtalsämne igen. Och det på grund av människor som gjort en mycket längre resa, genom hela Europa, för att nå sina drömmars mål: Finland.

22-åriga Rand står ute på den gamla skolgården som nu är flyktingmottagning och berättar om hur hennes vardag i Bagdad såg ut.

– Tänk dig att du går och handlar i ditt lokala köpcentrum, och när du just kommit ut med dina matvaror, så hör du köpcentret explodera bakom dig, säger Rand.

Hon, hennes lillasyster Ban och deras mamma Inam har sökt asyl i Finland och de bor på flyktingmottagningen i Torneå i väntan på att asylprocessen ska ha sin gång.

De är en ingenjörsfamilj, mamman Inam hoppas att döttrarna ska kunna återuppta sina studier i Finland. Rand har hoppat av skolan i Bagdad på grund av alla terrorattentat mot det tekniska universitetet där hon studerade.

– Jag berättade just för personalen här på flyktingmottagningen att jag har kvar mina rädslor och mina reflexer när jag går ut på stora vägen här utanför. Fast här är det ju säkert, jag vet det. Ändå spänner jag mig, säger Rand.

Än så länge är gränsen mellan Haparanda och Torneå öppen. Varje dag kommer nya grupper av asylsökande hit. Mest är det irakiska flyktingar som rest genom Sverige för att till sist gå över gränsen till Finland.

På busstationen vid gränsövergången väntar ett hundratal personer på att resa vidare in i Finland. Här finns också de som hjälper flyktingarna med praktiska saker.

En man som inte vill uppge sitt namn berättar att han är universitetslärare i en stad i södra Finland. Han är rädd för att få problem på jobbet om det avslöjas att han hjälper de asylsökande.

– Jag hade tre dagar ledigt, så jag reste hit för att hjälpa till med översättning och ledsagning. Det är så många som kommer hit nu och ingen kan språket, de vet inte vart de ska och vad biljetterna kostar. Vissa tror att de måste åka till Helsingfors för att lämna sin asylansökan. Men då kan jag förklara att man kan göra det här i Torneå, så slipper de slösa ytterligare pengar i onödan. Fast sen vill många till Helsingfors ändå.

Helgens uppmärksammade demonstration mot flyktingarna i Torneå, den finska gränspolisens stärkta bevakning och öppnandet av en ny stor "snabb-asylcentral", har fått människor att undra om regelrätta gränskontroller är på väg också här, liknande dem som nyligen har införts i flera andra europeiska länder.

Finlands regering säger att polisen bara kontrollerar misstänkta fordon och individer.

De som är vana vid att lätt kunna korsa gränsen hoppas kunna fortsätta hälsa på släkt och uträtta ärenden som vanligt.

– Blir man mer kollad nu? Jag vet inte. Kanske om du kommer i husbil eller husvagn, att de vill titta in där. Det är väl det de är ute efter, säger Erik Öhman.

Läraren som hjälper människor vid stationen berättar att han själv kom till Finland från Syrien för att studera för sex år sedan, innan kriget bröt ut. Idag är han finsk medborgare, och har bildat familj här.

Han säger att han hjälper till här för att det också i Finland ska finnas någon som välkomnar dem som kommer hit efter en lång och svår resa.

– Titta bara på nyheterna hur det har varit i Tyskland, i Österrike, runtom i Europa. De säger välkommen till flyktingarna, varför skulle vi inte göra det här också?

Han jämför situationen för de flyktingar som nu vill över gränsen med de finländska flyktingarna under andra världskriget.

– Vad hade hänt om Sverige hade haft gränsövervakning då och satt stopp för dem? Vi måste bara vara mänskliga, inget mer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista