Carolyn Davies behöver medicinen Kadcyla för att stoppa tumören, men tvingas betala miljonbelopp själv. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
1 av 3
Carolyn Davies behöver medicinen Kadcyla för att stoppa tumören, men tvingas betala miljonbelopp själv. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Deri och Michelle Groves Cwmbran grannar till Carolyn Davies har skramlat till hennes bröstcancermedicin. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
2 av 3
Deri och Michelle Groves Cwmbran grannar till Carolyn Davies har skramlat till hennes bröstcancermedicin. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Carolyn Davies med mannen Paul. Tillsammans har de Hanna 11 år och Joshua 8 år . Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
3 av 3
Carolyn Davies med mannen Paul. Tillsammans har de Hanna 11 år och Joshua 8 år . Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Grannar betalar Carolyns medicin

5:19 min

Ett 20-tal cancermediciner har stoppas i England i år för att de anses för dyra och hotar att knäcka läkemedelsbudgeten. Den fjärde november dras ytterligare 16 sorter in med miljonprislappar. För tvåbarnsmamman Carolyn Davies i Wales som lider av bröstcancer fanns inget annat alternativ än att försöka skrapa ihop pengarna själv med hjälp av grannar och arbetskamrater. Reportage av Johan Bergendorff.

– Det var en total chock att stå inför döden. Särskilt med tanke på att Joshua då var bara sju år och Hanna 10 år. Att tänka på att de skulle lämnas moderslösa var ett hårt slag, säger 47-åriga Carolyn Davies i den lilla Walesiska staden Cwmbran.

Beskedet att knölen i bröstet var en tumör fick hon förra året. Helt oväntat, hon som inte röker eller dricker, äter nyttigt och cyklar många mil i veckan. Carolyns man Paul grät ofta och barnen undrade varför pappa var så ledsen, men det tog ett tag innan de orkade berätta. Så följde cellgiftsbehandling, operation och strålning, peruk och smärtor.

Sedan kom nästa dråpslag. Cancern hade spritt sig till andra bröstet och nu skulle bara en ny typ av målsökande läkemedel som heter Kadcyla hjälpa. Det fanns bara ett problem, i Wales betalar inte sjukvården för den här effektiva medicinen annat än i extrema undantagsfall eftersom den kostar mer än en miljon kronor om året, och i snitt gör att man överlever ett extra halvår.

– Det är som om regeringen säger att ens liv är värdelöst, att det inte är värt så här mycket pengar, kände Carolyn Davies.

Att själv kunna skrapa ihop en sådan stor summa med en halvtidslön på ett bankkontor och Pauls jobb som skolvaktmästare verkade omöjligt. De funderade på att sälja huset, men var skulle familjen bo?

Det var då grannarna Deri och Michelle Groves, längre ned på gatan trädde in. Paret kände att de måste försöka hjälpa Carolyn så de startade en insamlingskampanj, knackade dörr, anordnade flera välgörenhetsauktioner där lokala företagare skänkte varor, tvättade bilar och snart blir det en julfest där Deri ska vara tomte.

Grannskapet har kommit varandra mycket närmare under de fyra månader som skramlandet pågått. Carolyns församling har också bidragit och jobbarkompisarna har startat en insamlingssida på nätet. Totalt har man nu fått ihop mer än en halv miljon kronor, men det räcker ändå bara till drygt ett halvårs behandling.

– Vi tänker fortsätta så länge det behövs, säger Michelle Groves, men hon tycker att läkemedelsföretaget Roche som äger patentet på Kadcyla är girigt och inte verkar bry sig om människors liv.

Maken Teri ger inte heller mycket för de myndigheter som bestämt att den här cancermedicinen är för dyr och påpekar att det finns folk som själva orsakat sin sjukdom och som det läggs enorma summor på i vårdkostnader.

Det är inte bara det brittiska sjukvårdssystemet som just nu är hårt ekonomiskt pressat av att snart sagt varje ny cancermedicin som lanseras kostar runt en miljon kronor, det gäller de flesta EU-länder, även om Sverige efter hemliga prisförhandlingar godkänt Kadcyla inom landstingssystemet. I Storbritannien är det ett statligt organ med förkortningen NICE som gjort bedömning att Kadcyla inte är kostnadseffektivt för kungarikets cancersjuka.

Fast just i England instiftade politikerna för några år sedan en särskild fond för dyra cancermediciner som trots allt gett kadcyla till 400 bröstcancersjuka engelskor, men från fjärde november får inga nyinsjuknade den chansen för fonden har dragit över budgeten med miljardbelopp.

Och eftersom Carolyn Davies bor i Wales, var det här ändå ingen möjlighet. En koalition av brittiska patientorganisationer, läkare och läkemedelsaktivister har nyligen skrivit brev till hälsoministern och krävt att man ska stoppa Roches patentmonopol som man anser missbrukats på grund av den höga prislappen. Att regeringen istället bör ge tillstånd för tillverkning av en mycket billigare medicinkopia. Så har skett i andra länder till exempel när det gällt HIV-behandling.

Roche svarar att man inte tror att någon annan klarar att tillverkade Kadcyla och att man måste ta ett högt pris för att täcka sina stora utvecklingskostnader.

11-åriga Hanna Davies kommer hem från skolan och undrar oroligt var Carolyn tagit vägen när hon inte verkar hemma. Hanna har frågat sin mamma om hon också kommer får bröstcancer framöver och om Carolyn tror att hon kan vara med och välja brudklänning den dag Hanna ska gifta sig.

Carolyn vet att Kadcyla inte botar henne, men medicinen verkar kunna hålla tumören i schack, i bästa fall i flera år så hon hinner se sina barn växa upp, tills ännu bättre mediciner tagits fram. Carolyns ansökan att få sprutorna betalda av det offentliga har hittills fått avslag två gånger, men förra veckan kom en liten ljusning. Nu lovas hon att få sex veckor medicin av sjukvården i alla fall. Sedan får vi se om grannarna, jobbarkompisarna och församlingen pallar fortsätta samla in en miljon kronor om året.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista