Patimat Gelisjova kvinnoaktivist i Machatjkala. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
1 av 5
Patimat Gelisjova kvinnoaktivist i Machatjkala. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Traditionellt klädd kvinna i park. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 5
Allt fler kvinnor klär sig traditionellt i Dagestan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Man på kafé. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 5
Rasul Kadijev vet varför unga bryter MITtraditionen i Dagestan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Affär som säljer brudklänningar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 5
Islamisk butik står det på affären som säljer brudklänningar i Machatjkala. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Män går på en gata. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 5
Unga män i Dagestan gör uppror mot en äldre generation genom att fly till IS, gerillan eller Moskva. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Tvångsgifte i Dagestan

"De är diktatorer, nästan allihopa"
5:34 min

Månggifte och äktenskap för unga under 18 år förekommer i den ryska delrepubliken Dagestan, trots att det är förbjudet enligt den ryska grundlagen. Men i den här oroliga delen av Kaukasus råder gamla traditioner och återupptagna religiösa regler väger tyngre än rysk lag, så det är ingen större risk att ställas inför rätta för till exempel månggifte.

Det är sen torsdagkväll i Machatjkala och ett obegripligt stopp i trafiken. Några unga män har stannat sina bilar mitt på gatan, med musiken på högsta volym hoppar de och dansar runt bilarna. De firar att en av dem ska gifta sig i morgon.

Kvinnorättsaktivisten Patimat Gelisjkova suckar och viskar tyst: De är diktatorer, nästan allihopa.

Utanför universitetet i Derbent konstaterar de redan förlovade 18-åriga blivande diktatorerna att den som inte gifter sig här uppfattas som gay.

Det ringer i Alis mobil och han förklarar att det är fästmön. Han håller fram handen med en silverring på som för att bevisa att fästmön finns. Han studerar internationell ekonomi och vill helst lämna hemstaden Derbent, längst ned i södra Dagestan, för Moskva. Det är oklart om fästmön ska med, mest ses Moskva som ett sätt att komma bort från de kvävande konventioner och regler som de omgärdas med, trots att de som killar, enligt Patimat blir diktatorer.

Om man jämför med hur det är i centrala Ryssland så måste våra flickor göra som pappa säger, berättar Patimat när vi möts på ett kafé med utsikt över den gigantiska Leninstatyn, i hörnet av det stora öde torg där det regionala styret med delrepubliksparlament och president sitter. På en av byggnaderna syns ett stort plakat med ett rätt gammalt foto av Vladimir Putin och ett presidentcitat: När jag såg hur de försvarar sin mark och Ryssland började jag ännu mer älska Dagestan och dagestanerna.

Kärleken är besvarad. Bristerna i delrepubliken läggs främst lokala makthavare till last, inte presidenten i Moskva. Bara de militanta islamister som vill bygga ett kalifat i Kaukasus gör ingen skillnad - i deras ögon är såväl central som lokal makt fiender.

Patimat är med sina 60 år fast rotad i ett sekulärt sovjetiskt system och trots att hon ser sig som muslim har hon svårt för restriktionerna i religionens spår: Att allt fler flickor bär heltäckande kläder och slöja och att vissa imamer öppet förespråkar både månggifte och att tonåriga flickor är redo att gifta sig. Hon giftes själv bort som ung och fick ett barn, men skiljde sig och gifte sig igen. Nye maken hade inget problem med att hon hade ett barn sen förut. En sådan tolerans saknas i majoriteten av familjerna i Dagestan, enligt Patimat. Flickor ska gifta sig unga, få många barn och framförallt vara hemmafruar.

En imam hördes svara på frågor i ett radioprogram, han fick frågan när är min 14-åriga dotter redo för äktenskap av en bekymrad far. Svaret löd: Hon är redan sugen och kan gifta sig nu. Det sades i en statligt finansierad radiokanal trots att 18-årsgräns gäller enligt rysk lag. 

– Kvinnan har ingen talan, hon får inte arbeta och hon är helt beroende av sin man, säger Patimat.

Från morgon till kväll kontaktas hon och hennes kvinnoorganisation av kvinnor. Det handlar om misshandel och det handlar om män som tar sig mer än en fru, trots att det inte heller är lagligt.

– Det beror inte på kulturen, utan seden är sådan sen länge, säger hon.

Hon lägger också skulden på en hårdare tolkning av islam.

På ett kafé i huvudstaden förklarar Rasol Kadijev varför unga män väljer att fly, antingen till islamistiska rebeller i skogen, till IS i Syrien eller bara lämna delrepubliken för Moskva. Vilka går ut i skogen - det är de unga, säger han.

Dagestan är ett traditionellt samhälle och det är den äldre generationen som bestämmer. De har rätt att tala om för unga vad de ska göra och inte göra. Många av dem står inte ut med det utan vill bestämma över sig själva i dag, de vill helt enkelt leva som vilken ung människa som helst.

Det är en avgörande orsak till det som kan beskriva som en social tragedi här, en tragedi som också rotas i stor arbetslöshet och usel ekonomi, säger Kadijev. Och att Moskva pumpar in pengar hjälper inte då inget görs åt att det mesta hamnar i de lokala makthavarnas fickor. Det och den rättslöshet som råder får de unga att fly, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".