Blommor på den mördade advokaten Tahir Elcis kontor i Diyarbakir. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
1 av 4
Blommor på den mördade advokaten Tahir Elcis kontor i Diyarbakir. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Emma Sinclar Webb Human Rights Watch. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 4
Emma Sinclar Webb Human Rights Watch. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.
Skotthål på osmansk moské i Diyarbakir. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 4
Skotthål på osmansk moské i Diyarbakir. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.
Turkan Elcis man Tahir sköts ihjäl för en dryg vecka sedan. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 4
Turkan Elcis man Tahir sköts ihjäl för en dryg vecka sedan. Foto: Kajta Magnusson/Sveriges Radio.

Röst för fred tystades i Diyarbakir

Tahir Elci sköts ihjäl för en och en halv vecka sedan
6:33 min

Den kurdiske människorättsadvokaten Tahir Elci sköts ihjäl vid en presskonferens i Diyarbakir i sydöstra Turkiet för knappt två veckor sedan. Vid platsen där han dödades råder nu utegångsförbud och våldsamma sammandrabbningar pågår. Advokatens allra sista ord handlade om fred. Vår korrespondent Katja Magnusson har träffat Tahir Elcis fru och vänner.

– Vi vill inte ha vapen, sammandrabbningar och militäroperationer, sa Tahir Elci på sin sista presskonferens mitt i Diyarbakirs gamla stad.

Hans vädjan kom efter månader av våld mellan turkisk polis och unga anhängare till den kurdiska PKK-gerillan. Sen hörs skott, civilklädda poliser skjuter vilt omkring sig, det är rörigt men på filmer syns hur advokaten Tahir Elci ligger på marken skjuten i huvudet.

Vid Tahir Elcis villa i Diyarbakir möts jag av en stor långhårig hund. Advokaten var hotad till livet, men det är ingen vakthund, hunden skäller inte ens när besökare kommer.

– Tahir älskade den här hunden, säger hans fru Turkan Elci, det var hans hund.

Samma morgon som hennes man skulle hålla den där presskonferensen hjälpte hon till med förberedelserna och skjutsade honom dit. När hon sedan såg en mängd missade samtal på sin mobil förstod hon att något hade hänt.

– Jag förlorade en vän, min allra närmaste vän, säger Turkan Elci.

I Diyarbakirs gamla stad rullar polisens pansarbilar, det är utegångsförbud runt platsen där Tahir Elci dödades. Efter att vapenvilan brutits mellan den turkiska staten och den kurdiska PKK-gerillan har det varit skottlossning och strider mitt inne i städer i sydöstra Turkiet.

Tahir Elci var en ovanlig röst i det svart-vitt polariserade Turkiet. Han stod för en medelväg, han kritiserade de stridande parterna och vädjade till bägge sidor att stoppa våldet. Men det var en farlig ståndpunkt tror hans fru.

– Att välja den våldsamma vägen är enklare. Hans död visar att det är mycket svårt att som ensam självständig individ kräva rättvisa utan att någon med makt backar upp dig, säger Turkan Elci.

Hennes man kritiserade alltså våldet från både staten och PKK-gerillan. Men efter att han sagt på turkiska CNN att han inte anser att PKK är en terroristorganisation hotades han till livet.

– Det var allvarliga hot på twitter och facebook, berättar Turkan Elci. Tahir visade henne hotelserna och varje gång sa hon att han måste rapportera hoten, men han trodde att det inte skulle ge något resultat, att de där människorna aldrig skulle bli hittade.

Advokaten Tahir Elci riskerade åtal för sina kommentarer om PKK, efter hans död har också hans fru hotats.

– De twittrade att Tahir Elci dödades och nu är det din tur älskling, det har sagts att det var en polis som skrev det. Jag är själv inte säker, säger Turkan. Men enligt turkisk press har en undersökning inletts mot en polis i Istanbul som misstänkts ha twittrat.

Den välkände människorättsadvokatens död är en politisk fråga, det pro-kurdiska oppositionspartiet HDP anser att han dödades av en kula från polisens vapen, medan premiärminister Ahmet Davutoglu och andra ministrar riktat misstankarna mot PKK-gerillan. Eftersom det är utegångsförbud runt platsen där han sköts befarar många att bevismaterial förstörs.

Människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har krävt en öppen utredning. Emma Sinclair-Webb på Human Rights Watch var nära vän med Tahir Elci.

– Jag tror inte att någon som arbetar med mänskliga rättigheter i Turkiet kan lita på att det turkiska rättsväsendet och polisen gör ordentliga utredningar av politiska mord där polisen kan vara inblandad, säger Emma Sinclair-Webb.

Hon och en rad advokater kräver att poliser förhörs, att brottsplatsen undersöks, att vapnen och videoklipp analyseras. Innan det gjorts kan vi inte avgöra om det var en olycka eller ett planerat mord, säger hon.

Men Emma Sinclair-Webb är säker på en sak, när det gäller mänskliga rättigheter har Turkiet nått en mörk bottennivå.

Tahir Elcis skrivbord i Diyarbakir är täckt av vita prästkragar och röda nejlikor, på hans stol har hans bild klistrats. Där syns en leende man med glasögon och gråsprängt skägg och texten "vi glömmer dig inte".

– Det är en enorm förlust, han arbetade i mer än 20 år med kurdiska frågor. Han sökte rättvisa för människor som försvann och dödades sydöstra Turkiet, han försvarade tortyroffer, han drev fall om byar som brändes av den turkiska militären på 1990-talet. Han tog flera avgörande fall till Europadomstolen. Detta arv kommer aldrig att bli bortglömt, säger Emma Sinclair-Webb.

Tahir Elcis sista presskonferens handlade om att inte bara människor utan också det unika världsarvet i Diyarbakirs gamla stad skadas i striderna. Efter hans död har just det han varnade för hänt, en osmansk moské och ett historiskt hamambadhus har eldhärjats. Turkan Elci vet vad hennes man hade gjort om han hade levt idag.

– Hans svar hade varit att gå dit och hålla en ny presskonferens, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".