omringad av reportrar
Tu Youyou har fått vänja sig vid medial uppmärksamhet, men är själv mest intresserad av att fördjupa sig ännu mer i traditionell medicin. Foto: TT

Därför prisar Nobel japansk och kinesisk forskning

Om varför Nobel prisar forskning från Japan och Kina
5:38 min

Årets Nobelpris delas ut idag och evenemanget uppmärksammas över en stor del av världen. I Japan är intresset för priset stort och landet har varit extremt framgångsrikt de senaste decennierna, bara USA har fler pristagare än japan under 2000-talet inom de naturvetenskapliga områdena. Anders Ask reportage söker svaret på vad den japanska framgången beror på.

Grannlandet Kina har inte haft lika stor framgång men i år får Kina sitt första Nobelpris inom de naturvetenskapliga ämnena. Det är kinesiska Tu Youyou som får nobelpriset i medicin sin banbrytande forskning om den kinesiska medicinalväxten som ledde fram till vår tids viktigaste medicin mot malaria. Samtal med Hanna Sahlberg, Sveriges Radios korrespondent i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".