Politiska protester i Polen

6:29 min

I Polen undrar nu många om landet än en gång står inför en kamp om demokratiska principer, tjugosex år efter Berlinmurens fall. I helgen demonstrerade tiotusentals människor mot landets nya regering som de anser driver Polen i odemokratisk riktning. Bland de som gick ut på gatorna fanns både äldre som minns tiden under kommunistregimen och yngre som hittills bara hört sina föräldrar tala om politiska protester. Vår korrespondent Thella Johnson rapporterar från Warszawa.

De nyblivna föräldrarna Ola och Macjek tittar till sin fyra månaders son Jurek som sover i sin grå barnvagn. Vi står i korsningen vid Sejm, parlamentsbyggnaden i Warszawa. John Lennons "Imagine" ljuder ur högtalarna på den röda arrangörsbussen medan de sista skarorna i demonstrationståget sveper förbi oss och ropar slagord om att Polens president Duda är en lögnare och borde avgå, att den nya regeringen ska sluta förstöra landet och hålla "sina klåfingriga händer borta från demokratin".

När dagen är slut räknar polis, arrangörer och media med att nära 50 000 deltog i protester bara här i Warszawa. En scen som Ola och Macjek inte hade förväntat sig att de själva skulle vara med om under sin livstid.

– Det här är ju sånt vi har fått läsa om under hela vår uppväxt, kampen mot kommunismen. Det hör till historieundervisningen, säger Macjek.

Ola fortsätter:

– Våra föräldrar har berättat för oss om hur de deltog i manifestationer när vi var små.

Det här kompisgänget i Warszawa är alla trettio år och i början av sina karriärer. Macjek jobbar med marknadsföring, Ola är lektor på Konstakademin. Deras vän Wojciech är jurist.

De föddes 1985, under en tid då Polen stod inför omvälvande förändringar och snart skulle bli landet som banade väg för Sovjetunionens fall. I ett historiskt perspektiv är det inte så längesedan, men för dem är det tillräckligt länge för att ha vant sig vid att Polen är ett demokratiskt land, precis som andra länder i Europa. Och nu är det de som går med barnvagn på demonstration, oroliga för att deras barn ska växa upp i ett land som tar flera steg tillbaka och sluter sig från världen igen.

– Det ser ut som att vi kan gå Ungerns väg, att ett parti har all makt under lång tid och att vissa av våra fri- och rättigheter försvinner, säger Wojciech.

– Och att vi går bakåt i utvecklingen, när vi istället borde fortsätta framåt, säger Ola.

Det har bara gått en dryg månad sedan det nationalkonservativa partiet PiS eller Lag och Rättvisa vann en jordskredsseger i det polska valet och fick egen majoritet i parlamentet. Nu, efter att de kommit till makten, börjat ändra lagar och också sagt sig vilja möblera om bland annat i landets kultur- och medieinstitutioner, säger färska opinionsmätningar att över hälften av Polens invånare anser att landets demokratiska system är i gungning.

I centrum för de politiska kontroverserna och de växande protesterna mot regeringen de senaste veckorna är Polens författningsdomstol, som har till uppgift att granska nya lagar och stoppa dem om de går emot landets grundlag. En sorts demokratins kontrollinstans, som ska hindra maktmissbruk och lagändringar som sätter demokratiska beslutsprocesser ur spel.

Det är något som allt fler nu upplever att PiS-regeringen gör, sitt namn "Lag och Rättvisa" till trots. Inte minst genom sina snabtillsättningar av nya, egenvalda domare i just den här domstolen. En politisk symbolhandling som inte bara har fått oppositionen i Polen att reagera, utan även författningsdomstolens egen ordförande och Europarådets människorättskommisarie, som oroas av utvecklingen.

Regeringspartiet PiS avfärdar de stora protesterna. Partiledaren, den både älskade och avskydde veteranpolitikern Jaroslaw Kaczynski, kallar oppositionens protester "höjden av hyckleri" och menar att den förra regeringen var den som gjorde sig skyldiga till tveksamma domarutnämningar, som hans eget parti nu behöver rätta till. Hans anhängare och större delen av de som röstade på Lag och Rättvisa är än så länge beredda att stödja den linjen. På söndagen samlades flera tusen till stödmanifestationer för regeringen och president Duda.

Men motrösterna verkar snabbt vara på väg att bli många fler. Det nystartade medborgarinitiativet KOD, Kommittén till försvar för demokratin, som organiserade helgens stora demonstrationer, har redan vuxit från några hundra vid förra veckans protest i Warszawa till tiotusentals över hela Polen under det senaste veckoslutet.

Bland de som nu ger sig ut på gatorna finns både yngre och äldre polacker, oroade över vad som håller på att hända med deras land.

– Jag är 50 år, säger civilingenjören Pawel. Han står och lyssnar när talare från olika oppositionspartier framträder på den röda bussens flak.

– Jag var med när Polen fick sin demokrati och öppnade sig för omvärlden. Den här regeringen verkar vilja föra oss tillbaka till den tiden. De reser aldrig någonstans, inte till Frankrike, inte till England. Kaczynski håller sig bara här i sin egen stadsdel här i Warszawa. De är låsta för nya idéer och det är det som är den stora faran, säger Pawel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista