Annelie Nordström i studion med programledare Jesper Lindau. Foto: Ida Bellinder / Sveriges Radio
Annelie Nordström i studion med programledare Jesper Lindau. Foto: Ida Bellinder / Sveriges Radio
P1-MORGON TORSDAG 21 JANUARI

Avgående Annelie Nordström om skandalerna inom Kommunal

12 min

Efter den senaste veckans avslöjanden om saftiga representationsnotor och lägenheter som delats ut till toppar inom arbetarrörelsen meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon kommer avgå i samband med fackföreningens kongress i maj. I P1 Morgon svarade hon på frågor om avgången.

Igår presenterade Annelie Nordström ett omfattande åtgärdspaket mot det hon kallade den dåliga kulturen inom Kommunal.

Du övertog en kultur då du kom 2010 sa du i Aktuellt igår kväll. Det innebär att den här dåliga kulturen fanns där under Ylva Thörns 14 år som ordförande? Var hon medveten om den dåliga kulturen?
 – Det är svårt för mig att avgöra. Jag var hennes vice ordförande under bara ett år. Jag kan inte säga att jag hur Ylva Thörn såg på gamla synder hängt med långt tillbaka

Du var ju hennes vice ordförande, talade ni om detta?
– Nej.

Ska ni gå till botten med det som ev hänt under Ylva Thörns tid?
– Vi ska säkra att det inte finns lik i garderoben. När vi inleder den aktiva inventeringen får vi se hur långt bakåt det är meningsfullt att gå för att få en bättre kultur i framtiden.

Igår kom det fram att du och 29 andra komunalare vid sidan av en jobbresa till Sydafrika åkt på safari och att en del av kostnaderna betalades av Kommunal, är det mot just sådant dessa åtgärder ska hjälpa?
- Absolut. I paketet av policies som ska ses över ingår också resepolicyn. Det har funnits traditioner. Det här var ett uttryck för det.

Hur känns det att behöva införa åtgärdspaket mot sig själv?

- Det känns faktiskt väldigt bra i magen att få möjlighet att ta tag i det här. Känslan jag fick när jag mötte styrelsen var att alla fått en förhöjd medvetenhet om det vi har att hantera. Kommunal är ju så mycket mer, framförallt en fantastisk kamporganisation för medlemmarna.
 
Du hjälpte ju utrikesminister Margot Wallström att hyra en lägenhet i en fastighet som Kommunal äger. Den här fastigheten tillhör ju i botten medlemmarna. Så hur skulle uthyrningen till Margot Wallström gynna kommunal och dess medlemmar?

- Det gör den givetvis inte i annat än att vi får in en hyra. Den hade lika gärna kunnat vara uthyrd till någon annan.

Men jobbade du inte för kommunalmedlemmarnas bästa när du hjälpte Wallström?

- Bara genom att se till att lägenheten blev uthyrd så att vi fick in hyra. Jag har ingen känsla att medlemmarna gynnades av att ministern blev hyresgäst, och vill inte kommentera vidare. Det pågår en förundersökning som får visa om detta skulle kunna vara ett mutbrott.

Vilken relation har du till Margit Wallström?

- Vi har stött på varandra många gånger genom åren men vi har ingen nära relation. Min insats var att förmedla kontakt med Anders Bergström som hade ansvar för Kommunals lägenheter.

Du har ju själv enligt Aftonbladets granskning fått tre lägenheter i hus som ägs av Kommunal, två av dom i centrala Stockholm? Är det lämpligt?

- Ja det tycker jag däremot är väldigt lämpligt. Det är nödvändigt för att Kommunal ska kunna rekrytera till förbundskontoret utifrån landet. Jag kom från en liten by utanför Vilhelmina. Jag bodde först i en stor lägenhet med min dåvarande familj, som inte längre var lämplig då vi skildes. Jag gick med på ett byte till en mindre lägenhet.

Bor du kvar i lägenheten?

- Ja

Kommer du att lämna tillbaka den?

- Så som lägenhetspolicyn är utformad nu så har jag besittningsrätt, men ändras policyn kommer jag att följa den policyn.

Annelie Nordström var med i P1-morgon under morgonen. Hör också Kommunalmedlemmarna Sebastian Karlberg, student i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista