Yassia Saloka var servitör på restaurang Cappuccino i Ouagadougou då terroristerna slog till. Det var blod överallt, säger han. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Yassia Saloka var servitör på restaurang Cappuccino i Ouagadougou då terroristerna slog till. Det var blod överallt, säger han. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Nu, knappt två veckor efter terrorattacken är restaurangen avskärmad från gatan. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Nu, knappt två veckor efter terrorattacken är restaurangen avskärmad från gatan. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Fasaden på hotell Splendid som också drabbades av terrorattacken den 15 januari i Ouagadougou. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Fasaden på hotell Splendid som också drabbades av terrorattacken den 15 januari i Ouagadougou. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Vittnet minns terrorattacken i Ouagadougo

"Det var blod överallt"
5:03 min

För knappt två veckor sedan drabbades Burkina Faso i Västafrika av en blodig terrorattack. Över 30 personer sköts ner av terrorister på Hotel Splendid och caféet Cappuccino i huvudstaden Ouagadougous centrum. Landet har hittills varit fredat från terror och islamistisk extremism och för de flesta i Ouagadougou kom attacken som en total chock. Reportage av Richard Myhrenberg.– Jag jobbade som vanligt på restaurangen, inne i byggnaden. Vid tjugo i åtta på kvällen, ungefär, så hör vi plötsligt skott från utsidan. Jag kastade mig på golvet direkt, säger Yaassia Saloka, en av servitörerna på Cappuccino.

– Vi insåg snabbt att det här var allvar. De sköt länge, säger Yassia.

Han flydde snabbt in med fyra andra anställda till okädningsrummet. Där höll de sig gömda fram till långt på natten.

Nu rullar trafiken på som vanligt vid caféet. Ett staket är uppsatt som avskärmar terrassen där de flesta sköts ner i attacken.

För Yassia Saloka var det fortsatt spänt hela natten. Först på morgonen kom de burkinska och franska specialstyrkorna in i byggnaden.

– De förde oss till 4 augusti-stadion för förhör, de misstänkte att det kanske fanns folk som hade en koppling till terroristerna bland oss. Men det fanns en del som befann sig i chock, traumatiserade som så småningom fördes till sjukhus, säger han.

Attacken den 15 januari var den första terrorattacken i Burkina Faso - ett land som huittills varit fredat i en annars orolig region.

Över trettio människor sköts ihjäl på Cappuccino och Hotel Splendid - tio från Burkina Faso, resten var utlänningar.

Över 70 skadades. Terrorgruppen El Ourabitoun har tagit på sig attacken.

Den låg också bakom attacken mot ett hotell i grannlandet Malis huvudstad Bamako i november då över 20 människor dödades - de flesta utlänningar.

Oron ökar nu för att den islamistiska terrorn kommer sprida sig utöver att säkerhetsläget väsentligt höjts i Ouagadougou - där även mindre hotell nu har poliskontroller så greps uppåt 900 personer i Senegal för misstankar om samröre med islamister.

Yassia Saloka, servitören på Cappuccino, är fortfarande skakad av det han såg för mindre än två veckor sedan.

Jag frågar hur det såg ut när dom väl kom ut från restaurangen. Yassia säger att det fortfarande var skottlossning då, från andra sidan gatan på hotell Splendid som terroristerna hade stormat efter att ha skjutit urskiljningslöst vid Cappuccino.

– Det var blod överallt, säger han.

– Det låg kroppar överallt. Jag hade svårt att hantera det hela. Det var först efter det att vi kom bort därifrån som frågorna kom - varför hände det? Vad var det?

– Det var skrämmande, säger han.

– Jag har aldrig tidigare varit med om nåt liknande. Du är där - det bara händer, de skjuter man förstår inte vad det handlar om. Även nu är jag rädd.

Restaurangchefens fru och mamma döades i attacken. Ägaren har sagt att ingen kommer sparkas - men framtiden ser oviss ut.

– Vad har Burkina Faso gjort för att förtjäna detta, vad ville de egentligen?
Jag var bara så nära från att också dödas, tack gode gud att vi lyckades klara oss. Vi trodde verkligen inte att nåt sånt här skulle hända hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".