Brasiliansk militär som deltar i bekämpning av zikaviruset.
1 av 4
Militärerna ska bland annat kolla så att det inte finns stillastående vatten i stuprännor, där myggen kan lägga sina larver. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Överste Ernesto de Lima Gil.
2 av 4
Överste Ernesto de Lima Gil tar kriget mot myggen på största allvar. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Brasiliansk militär tittar efter stillastående vatten i stuprännor.
3 av 4
200 000 militärer ska kallas ut i kampen mot zikaviruset. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Brasiliansk militär lägger klor i vattnet för att undvika att myggen lägger sina larver där.
4 av 4
Brasiliansk militär lägger klor i vattnet för att undvika att myggen lägger sina larver där. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Brasilien förklarar krig mot Zika

7:04 min

I Brasilien visar ny statistik att antalet fall av Zika ökar. Det myggburna viruset är extra farligt för gravida kvinnor, eftersom det misstänks leda till allvarliga fosterskador, och WHO har klassat det som ett internationellt nödläge. 
Den brasilianska regeringen skickar nu ut 200 000 militärer för att bekämpa myggen. Men myndigheterna hade kunnat agera tidigare - forskare slog larm redan förra våren.

Soldaterna lyfter upp brunnslocket med en tång och tittar ner. Inga mygglarver syns, men för säkerhetsskull slänger dom ner vitt klor i vattnet.

En bit därifrån borrar en grupp soldater hål i papperskorgarna så att ingen vätska ligger kvar i botten. Myggorna lägger nämligen sina larver i stillastående vatten, förklarar kapten Luis Moraes.

De kamouflageklädda soldaterna plockar upp plastmuggar, rensar stuprännor på löv och kollar vattenreservoirer. Än så länge inne på militärförläggningen i södra Rio de Janeiro. Men nästa vecka ska 200 000 militärer skickas ut för att göra samma sak i resten av Brasilien.

President Dilma Rousseff har förklarat krig mot Zikaviruset. Och överste Ernesto de Lima Gil är redo att mobilisera sina soldater i kriget mot myggen.

Men - det hade inte behövt bli ett krig. Zikaviruset upptäcktes redan i april förra året, av två forskare i Salvador i nordöstra Brasilien. Dom heter Silvia Sardi och Gubio Soares, och blev förbryllades över att människor i en liten by hade symptom som liknade denguefeber, utan att det var dengue.

Silvia Sardi och Gubio Soares gör intervjun via Skype framför datorn i sitt laboratorium i Salvador. Det var där dom till slut kunde konstatera att det var det afrikanska viruset Zika som på något sätt tagit sig till Brasilien. Symptomen liknar en mild influensa, och verkade först ofarliga. Men snart började märkliga fosterskador bli allt vanligare i dom områden där Zika spred sig - barn föddes med för små huvuden, så kallad mikrocefali. Silvia och Gubio bad regeringen om resurser för att forska vidare. Men fick nej.

– Det är fruktansvärt dåligt att regeringen agerar först nu, när viruset spridit sig till över 20 länder och flera tusen barn har fötts med mikrocefali utan att vi vet varför. Politikerna verkar mest bry sig om oron inför sommar-OS som hålls i Rio om ett halvår. Men det här handlar ju om brister i hela Brasiliens sjukvårdssystem.

Det säger Silvia Sardi, som betonar att kvinnor i fattiga områden är som mest utsatta för Zikaviruset.

Pollyana Rabello smeker lilla Luis Felipe över det svarthåriga huvudet och säger åt sin äldre son Pedro att inte störa när hon ammar. (sonen pillar) Pollyana är 27 år och har tre barn. Den yngsta sonen Luis Felipe föddes i december. Men förlossningen blev inte som hon tänkt sig.

– När jag fick se honom blev jag förkrossad. Läkarna sa att han hade ett för litet huvud, mikrocefali. Men ingen förklarade vad det betydde, säger Pollyana, som blev sjuk när hon var gravid, antagligen var det Zika. Under månaden som gått sen Luis Felipe föddes han Pollyana försökt förstå hur hennes sons framtid kommer bli.

– Min son kanske inte kommer kunna höra, eller prata, eller gå. Eller så blir han utvecklingsstörd, säger Pollyana.

Luis Felipe skriker hela tiden när han är vaken, precis som många barn med mikrocefali. Vi sitter i en brun soffa i den fattiga förorten Maricá utanför Rio de Janeiro. Myggen svärmar inne i det lilla huset, som Pollyana delar med föräldrar, syskon, pojkvän och sina tre barn.

– Min familj är mitt främsta stöd. Och så är jag med i en chattgrupp med föräldrar till barn med mikrocefali, säger Pollyana. Någon hjälp av staten har hon inte fått, förutom gratis bussresor in till sjukhuset som ligger två timmar bort, i centrala Rio de Janeiro.

Pollyanas syster visar brunnen som familjen grävt på gårdsplanen. Efter att flera i kvarteret blev sjuka i Zika har de täckt över den med en presenning. Men hit har inga militärer kommit för att bespruta området eller lägga klor i vattnet, och familjen tror inte att dom kommer komma. Här ute i Maricá ska det ju inte hållas nåt OS, det är bara det som spelar roll för myndigheterna, säger Pollyana.

Både Pollyana och Luis Felipes pappa Misael Junior är glada över att sonen lever.

– Jag försöker att inte fokusera på problemen just nu. För att klara av att ta hand om honom måste jag vara stark, säger Pollyana. 

– Hur Luis Felipe än blir i framtiden, så kommer han vara älskad, säger Misael Junior.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista