kvinna i röd basker demonstrerar, håller ett plakat med text och tre röda hjärtan
1 av 2
Elina Vainikainen är upprörd över att gatupatrullerna säger sig skydda kvinnor. "De använder kvinnor som käpphäst för att få ut rasistiska budskap" säger hon. Foto: Thella Johnson/sveriges radio
fyra män och en kvinna i ett rum, ytterkläderna är på
2 av 2
105th Guardians Kadunturva, den nystartade gatupatrullen i Seinäjoki, säger att de tänker kolla alla som vill bli med för att inte släppa in högerextrema eller våldsverkare. Fr.v: Pasi Mäkelä, Markku Salonen, Marko Niemi, Antti-Jussi Kivistö, Tiia Rajala. Foto: Thella Johnson/sveriges radio

Gatupatruller skapar rädsla på finska gator

6:34 min

I Finland har etableringen av så kallade gatupatruller i allt fler städer väckt debatt. Grupperna säger sig bekämpa otrygghet på gatorna, men i flera fall har de sig själva vara belastade av våldsbrott och högerextrema kopplingar. Den finländska polisen är oroad över utvecklingen och det ordnas också motdemonstrationer mot de nya medborgargardena.

Tre kvinnor leder en allsång på Järnvägstorget i Helsingfors. "Fred föds med fredens medel", sjunger de.

Bland de som samlats framför scenen höjs plakat med texten "Nej till rasism i mitt namn" och några håller upp bilder av den finländska författaren och kvinnosakskvinnan Minna Canth.

Det som utspelar sig är en reaktion på den senaste tidens aktiviter i Finland från självutnämnda "kvinnofridsgrupper" som börjat patrullera på gatorna i städer där flyktingmottagningar har öppnats.

Gatupatrullerna säger att de vill skapa trygghet på gatorna, eftersom Finland har blivit ett farligare land sedan man började ta emot många fler asylsökande från andra kulturer än man tidigare gjort.

Men kvinnorna på Järnvägstorget säger att de inte vill vara "skyddsobjekt" för de nya medborgargardena.

– De använder kvinnor som käpphäst för att föra ut sina egna rasistiska budskap, säger informatören Elina Vainikainen som har studerat i Tammerfors, en av städerna där den mest uppmärksammade gatupatrullen med namnet Soldiers of Odin, Odens Soldater, har visat upp sig i centrum.

– De gick omkring på Tammerfors huvudgata klockan sju på kvällen, och det är väl det ställe där det är minst sannolikhet att någon skulle bli våldtagen. Det kändes bara som en manifestation, säger hon.

Sedan de första rapporterna om invånare som bildat egna gatupatruller började komma från städer som Kemi i Lappland och Joensuu i Karelen i höstas, har det visat sig att flera av gruppernas medlemmar har dömts för våldsbrott. Gatupatruller har också startats av medlemmar i högerextrema organisationer.

Polisen i Finland, som länge var förtegen om hur den såg på utvecklingen, har nu gått ut för att tydligt fördöma alla gatupatruller som på något sätt riktar sina insatser mot en viss grupp i samhället, som invandrade eller asylsökande.

– När där finns människor med som redan gjort sig skyldiga till våldsbrott och även sympatiserar med extremhögern eller rasistiska idéer, så vet vi att det inte bidrar till mer trygghet. Snarare ökar det bara motsättningarna mellan människor. Vi är oroliga för en situation där invånargrupper börjar ta på sig själva att utdela straff om de ser ett brott begås, säger Marko Savolainen, inspektör vid Finlands polisstyrelse.

Ekot stämmer träff med en av gatupatrullerna på en vägkrog i utkanten av staden Seinäjoki i södra Österbotten. Vi har kommunicerat via deras Facebooksida och personen jag haft kontakt med har inte gett sin identitet till känna.

Men när vi nu träffas är det fyra män och en kvinna, alla i 30-40-årsåldern som tar emot mig, fullt beredda att ställa upp med namn och bild, och tydliga med att de också spelar in intervjun.

– Vi vill inte verka misstänksamma. Men här i Finland har medierna svartmålat alla gatupatruller. Så vi litar inte på journalisterna här, säger Tiia Rajala, långtradarchaufför och en av dem som har grundat det nya medborgargardet med namnet 105th Guardians Kadunturva, finska för gatusäkerhet.

– Vi är polisens ögon ute på stan. Vi försöker inte motarbeta polisen eller göra polisens jobb, bara hjälpa dem, säger Tiia Rajala.

Den här gruppen har ingen nynazistisk eller högerextrem bakgrund. De säger att de tänker kolla de som vill bli medlemmar så långt det är möjligt och de har skrivit regler om att alltid vara obeväpnade, förutom med lagliga självförsvarssprayer. Uppstår en hotfull eller våldsam situation kommer de att ringa polisen och, om det behövs, göra ett eget medborgargripande.

– Det är det är det allas rätt att göra, hålla kvar den misstänkta personen tills polisen kommer, säger Tiia.

Hur gör ni om situationen blir kaotisk och urartar, och om någon efteråt vill anklaga er för hot eller våld? Vill man anmäla en polis finns det ju system för det.

– Vi kommer att filma och dokumentera alla situationer vi blir inblandade i, säger Markku Salonen.

Tiia Rajala fyller i:

– Alla i gruppen som var med skriver under en rapport om vad som hände. Det är inte minst för vår egen rättssäkerhets skull.

Sedan de bildade sin grupp har Tiia och de andra bland annat hjälpt till i sökandet efter försvunna personer i närområdet. De kallar sig "vanliga oroliga föräldrar". Men liksom de allra flesta av de nybildade gatupatrullerna i Finland har de också en politisk agenda. De vill uppmärksamma vad de anser vara en "farlig, okontrollerad massinvandring" till Finland.

– Jag är rädd att kulturkrockarna blir så stora mellan finländare och nyanlända och att många av dem inte kommer att anpassa sig och respektera kvinnans ställning i Finland, säger Tiia Rajala.

Hon säger att hennes systerdotters skola skickade hem brev till föräldrarna om att hålla sina barn borta från allmänna platser och att de skulle undvika att titta på främmande män i grupp.

– Förut kunde man släppa ut sin tonårsdotter i minishorts och linne, men nu måste man alltså se till att hon har långärmat på sig och inte tittar fel person i ögonen. Det får inte vara på det sättet, säger Tiia.

Hennes vän Markku bryter in:

– Finländaren är den som går med högburet huvud, de andra får ödmjukt krypa. Det är min åsikt.

Vad menar du med det, varför ska andra krypa?

– Det betyder att Finland är vårt land och om man kommer hit för att ansöka om skydd så betyder inte det att man kan ta med sig det kriget hit som man själv har flytt undan.

Sedan upprepar de alla, en efter en, ett känt finskt uttryck som allt oftare kan höra sägas också av högt uppsatta politiker:

– Maassa maan tavalla, säger de.

”I landet på landets vis”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista