Nepal 10 månader efter jordbävningen.
1 av 3
Nepal 10 månader efter jordbävningen. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Nepal 10 månader efter jordbävningen.
2 av 3
Nepal 10 månader efter jordbävningen. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Nepal 10 månader efter jordbävningen.
3 av 3
Nepal 10 månader efter jordbävningen. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Återuppbyggnaden börjar i Nepal

5:23 min

Jordbävningen slog undan fötterna för ekonomin.

Raserade historiska tempel och byggnader, bostadshus och närmare 9 000 döda. Det var det förödande resultatet av den knappa minutens skakningar i Nepal i april i fjol när jordbävningen med magnituden 7,8 slog till.

Turismen, grunden till den ekonomiska tillväxt som Nepal sett åren före, försvann. Nu snart tio månader senare har mycket lite byggts upp, bara några timmars resa upp på slänterna av Himalayamassivet ser man tält och mycket tillfälliga bostäder. Så som i byn Jalkini som balanserar på en bergsrygg nästan 1 500 meter över havsnivån.

– Hej, jag heter Roshni Giri och är fem år gammal, säger den lilla flickan och stoppar in sin hand i min.

Roshni bor i Jalkini på över 1500 meters hjöd. Den lilla byn, med ett trettiotal hus balanserar på bergskammen. Det stupar rakt ner på båda sidor. Det är inte svårt att förstå den skräck som spred sig här i april förra året då jorden började skaka.

– Vi satt här i huset, säger mamma Kanchi och pekar på det som fram tills dess var deras hem. Nu är det några halva väggar och det mesta av taket har rasat in. Jag försökte få alla i familjen att gå ut, men de satt kvar, sa att det inte var så allvarligt. Det är ju inte så ovanligt att jorden rister till här, säger hon. Som tur var fick jag ut alla.

Jalkini blev precis som alla andra byar i området helt isolerad eftersom jordskredet gick över den enda vägen upp hit. Men de hade ändå tur i byn endast fyra dog och hela hennes familj klarade sig utan fysiska skador.

Roshni och Kanchi och de övriga i familjen bor nu i ett av de mycket provisoriska husen gjorda av korrugerad plåt. En plåt är böjd till en halv cirkel, vilken utgör taket och väggarna på långsidan. En dörr på ena sidan och ett plastfönster på andra sidan. Själva konstruktionen anses vara jordbävningssäker, men plåten isolerar inte. Det blir kallt på natten då det kryper ner mot nollstrecket och stekhett på dagen då solen ligger på.

Över en halv miljon hus och hem gick förlorade i den där minutens skakning, berättar parlamentsledamoten och numera oppositionspolitikern Narayan Khadka när vi träffas i hans hem i Kathmandu. Hans parti, Kongresspartiet satt i regerignen då och han var ansvarig för att så snabbt som möjligt få kontroll över hur mycket som förstörts och hur det skulle återbyggas.

Men inte förrän nu har arbetet med återuppbyggnaden påbörjats i Nepal. En politisk konflikt som ledde till en fem månader lång blockad mot nästan alla varor in i landet låste allt arbete. Blockaden tog slut först nu i veckan. Detta har lett till att människor tvingats sova i enkla tält eller tillfälliga hem i minusgrader. Det finns de som frusit ihjäl i brist på skydd.

– Hemskt att vi inte kunde lösa det, säger Narayan Khadka.

Nepals största inkomstkälla är turismen. Många kommer för att titta på de historiska byggnaderna, men också klätterturismen till världens högsta bergsmassiv Himalaya är omfattande. Allt fick sig en ordentlig knäck av jordbävningen.

I Baktaphur, där den gamla medeltida staden utgjort ett av de mest besökta områdena i Nepal är nästan allt påverkat av jordbävningen. Många tempel runt Durbar Square är ersatta med en plansch där man ser hur det såg ut före jordskalvet. Turisterna är mycket få, men Bob och Denise från Kalifornien strosar runt på torget.

– Man kan ana hur det såg ut här tidigare, men nu kan vi ju bara se hur husen såg ut på de bilder som sitter här, säger Bob.

Denise nickar instämmande.

Det enda som egentligen hänt sedan jordbävningen är att man rensat upp. Alla stenar ligger i prydliga högar i väntan på vad som ska hända härnäst.

Inrymt i ett av husen hittar vi ingenjören Mohan Krishna Shrestha som är ansvarig för återuppbyggnaden i den här delen av Baktaphur.

– Nu har vi ritningar och planer på hur vi ska återställa allt här. Vi har i alla fall pengar att sätta igång, säger han.

– Men nästan alla hus är påverkade, även om det inte syns utanpå så är alla hus skadade, fortsätter han och påpekar: vi måste bygga upp allt, det måste gå.

Tio månader efter jordbävningen ser mycket av de tillfälliga lösningarna ut att bli permanenta mycket längre än tänkt. Nepal har mycket lång väg kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista