Lilla Rokaya föddes på flykt.
1 av 4
Lilla Rokaya föddes på flykt. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Föräldrarna var oroliga att ta med lille Abd al-Razzaq i gummibåt över Medelhavet
2 av 4
Föräldrarna var oroliga att ta med lille Abd al-Razzaq i gummibåt över Medelhavet. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Syrisk frukost i Kilis
3 av 4
Syrisk frukost i Kilis. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Syriska barn i flyktingläger i Kilis
4 av 4
Syriska barn i flyktingläger i Kilis. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Återbesök hos syrisk flyktingfamilj fast i Turkiet

"Var och varannan dag hör vi om vänner som dör i attacker och om grannar som dödas"
6:22 min

I går bombades flera sjukhus och skolor i norra Syrien. Den syriska armén fortsätter sin offensiv på landsbygden norr om Aleppo med stöd av ryska flygbombningar. Tiotusentals har flytt till området nära gränsen. På den turkiska sidan är många syrier som redan flytt oroliga för sina släktingar som är fast i striderna på andra sidan gränsen.

Vår korrespondent Katja Magnusson har återvänt till en barnfamilj hon träffat tidigare på gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Nahid och Mahmoud dukar fram frukost. Ost, olivolja, stekta ägg, syriska kryddor, sötsaker och bröd står på bordet. Sonen Abd al-Razzaq stojar medan bebisen Rokaya har just vaknat. Lägenheten i turkiska Kilis ligger så nära gränsen att man kan höra ljudet av striderna från Syrien. I vardagsrummet står tv:n nästan alltid på. Nyheterna handlar om tiotusentals på flykt undan den syriska armén och ryska flygbombningar.

Det unga paret kommer från staden Azaz, en knapp mil från gränsen till Syrien. Den senaste tiden har byar runtom Azaz bombats, i går attackerades ett barnsjukhus och skolor i hemstaden. Deras släktingar är fast där medan bomberna faller.

– Hela vår familj är där, mina systrar och bröder. De är så rädda nu, säger Nahid.

Den syriska armén har kommit närmare den turkiska gränsen och dessutom har kurdiska styrkor tagit över områden söder om Azaz från sunnirebeller. Turkiet skjuter med artilleri över gränsen för att stoppa kurderna från att rycka närmare.

– Jag kan inte sova, våra tankar och våra sinnen är där, säger Mahmoud.

– Var och varannan dag hör vi om vänner som dör i attacker och om grannar som dödas.

Nahid tycker att kriget har blivit så komplicerat. Hon börjar räkna upp grupper.

– Islamistrebeller, regimen, kurder. Det är svårt att veta vilka som har rätt och vilka som har fel säger hon.

Men den turkiska gränsen är än så länge stängd för tiotusentals som väntar. Mahmoud önskar att syrierna skulle få komma hit till säkerheten.

– Hälften av alla som är där och väntar har ju släktingar här. De kan bo hos dem, det finns ju mer än två miljoner syrier här, säger Mahmoud.

Det är andra gången som jag träffar Mahmoud och Nahid. De har bott här i Kilis i flera år, men livet är inte enkelt. Tidigare jobbade Mahmoud på internationella organisationer, han gav stöd till syriska barn för att hjälpa dem att bearbeta trauman från kriget. I dag är han arbetslös.

– Nu när jag inte jobbar så växer bara skulderna, jag har skulder för att betala hyran, jag lånar pengar till mat, säger Mahmoud.

– Till sist kommer vi att ha jättestora skulder och vårt liv kommer att bli hopplöst.

Svårigheterna att få jobb och oron för barnens framtid var en av orsakerna till att familjen i höstas var nära att ge sig av härifrån. När jag träffade dem i september förra året försökte de fatta ett nästan omöjligt beslut.

– Ska vi åka, ska vi inte åka, ska vi åka, ska vi inte. Vi vet inte än, säger Mahmoud.

– Jag är rädd för havet, så många har drunknat, lägger Nahid.

När vi sågs i höstas var hon gravid i sjätte månaden med lilla Rokaya.

Då hade bilderna precis kommit på den lille flyktingpojken Alan Kurdi som drunknat och låg som om han sov på en turkisk strand. Det syriska paret tvekade, skulle de våga ta med sin egen ettåring Abd al-Razzaq på resan i en gummibåt över havet?

– Som du minns så var jag gravid och vägen över havet är farlig. Dessutom visste jag inte om vi skulle klara av att anpassa oss i ett nytt land, säger Nahid.

Det var inget lätt beslut, men till sist stannade de här i Kilis. Fast de har släktingar som gett sig av till Sverige och andra länder i Europa. Nahid blev orolig när hon hörde deras berättelser.

– Vi hör att familjer inte längre kan återförenas. Att det tar lång tid, att det är så många som flytt att de kanske till och med skickar tillbaka syrier. Men den viktigaste orsaken till att vi inte vågade är faran på havet, om det fanns en säker väg så skulle vi kanske ta barnen till Europa, säger hon.

Men nu känner de sig klämda. Hemma i Syrien fortsätter striderna och här i Turkiet är det svårt att klara sig. Hundratusentals syriska barn går inte i skolan. EU har utlovat tre miljarder euro för att få syrier att stanna i Turkiet och inte fly vidare till Europa. Men Mahmoud undrar om makthavarna i väst verkligen bryr sig om syriernas svårigheter.

– Katja, den här intervjun vi gör nu. Vem lyssnar på den egentligen? Lyssnar Sveriges ledare, undrar Mahmoud.

Sedan ber Mahmoud att jag ska framföra hans budskap till någon högt uppsatt i Sverige.

– Vi vill egentligen inte fly till Europa. Vi vill ha er hjälp för att kunna återvända hem till Syrien, säger Mahmoud.

Han stödjer rebellerna och vill bli av med Ryssland och regimen, men sedan kan man dela upp Syrien i tvåtusen bitar. Bara vi kan leva säkert i en liten skärva, säger han.

Han har för länge sedan tröttnat på konferenser och löften om att försöka stoppa kriget.

– Vad håller USA och hela Europa på med egentligen undrar han. De verkar inte göra någonting. De kommer bara hit och tittar på oss och det känns som om de hånskrattar åt vad som har hänt oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".