Ett flygplan utrustat med Erieyesystemet som SAAB vill sälja till Förenade Arabemiraten.
Ett flygplan utrustat med Erieyesystemet som SAAB vill sälja till Förenade Arabemiraten.
P1-MORGON ONSDAG 17 FEBRUARI

Radarsystem kan säljas till Förenade Arabemiraten

5:44 min

Försvarskoncernen Saab har nyligen skrivit kontrakt om att sälja radar- och övervakningssystemet Erieye till Förenade Arabemiraten. Landet är en diktatur som deltar i en väpnad konflikt i grannlandet Jemen.

Det var i november i fjol som SAAB offentliggjorde en order från Förenade Arabemiraten på motsvarande 10,5 miljarder kronor för radar- och övervakningssystemet Erieye. SAAB har tidigare exporterat Erieye till bland annat Thailand, Pakistan men också en äldre version till Förenade Arabemiraten.

Den här gången beskrivs systemet som ett mer utvecklat luftburet radar- och övervakningssystem än det som tidigare gått på export.

Förenade Arabemiraten är en diktatur och enligt Amnesty förekommer grova kränkningar av mänskliga rättigheter i landet, bland annat finns rapporter om tortyr i form av elchocker.

Sedan mars i fjol är landet involverat i kriget i grannlandet Jemen, där man flygbombar mål tillsammans med den Saudiledda koalitionen


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista