Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Inte ens alliansväljarna vill ha extraval

4:42 min

En majoritet av svenskarna, 60 procent, vill inte ha ett extraval före det ordinarie valet 2018. Inte ens bland alliansväljarna finns det stöd för ett extraval. Det visar en mätning som Novus har gjort för Ekot. Samtal med Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.  

Vad är mest anmärkningsvärt i resultatet?

– Att det inte ens finns en övervikt för nyval inom alliansen, inte ens bland Moderaternas sympatisörer. Det finns ju annars en levande debatt inom partiet med en grupp som vill att alliansen ska fälla regeringen, till exempel MUF och Skånemoderaterna.

Majoriteten – 60 procent – vill INTE ha extraval – hur ska man förstå det?

– Jag tror att det delvis handlar om intresse. För den som inte själv jobbar med politik, eller är specialintresserad av det, framstår det nog i många fall helt enkelt inte som särskilt lockande att följa en valrörelse till och sen gå och rösta en extra gång.

– Dessutom vill ju de flesta av partierna inte heller ha nyval, åtminstone inte just nu, och det kan också påverka.

Vilka partier vill ha extraval?

– Bara för Sverigedemokraterna är svaret ett självklart ja. Alliansen vill inte just nu, och det är Liberalerna och Centerpartiet som varit tydligast med det.

Inom Moderaterna debatteras ju om alliansen borde fälla den rödgröna regeringen. Varför vill inte moderatledningen ha extraval?

– De har inte tillräckligt starka opinionssiffror och kan inte vara säkra på att ett nyval skulle leda till en rejäl förändring. Om alliansen vann skulle de få en kort regeringsperiod, och inte hinna göra de reformer de vill. Om det återigen blev rörigt i riksdagen och svårt att styra skulle det bli ett självmål som skulle drabba dem 2018. Sittande regeringar tappar ju också ofta i stöd.

– Dessutom skulle alliansen då fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna, och kanske även komma till makten med hjälp av dem. Det skulle bli ett löftesbrott som alliansen skulle få äta upp i debatten, och som skulle bli svårsmält även för många inom alliansen.

– Allianspartierna är också i en fas där de profilerar och utvecklar sig själva, och det återstår fortfarande för dem att sedan förhandla fram en gemensam politik att gå till val på. Istället är moderatledningens taktik att fortsätta låta den rödgröna regeringen halta sig fram i riksdagen och göra vad den kan för att nagla fast bilden av att de rödgröna inte klarar det politiska hantverket.

Varför vill Sverigedemokraternas sympatisörer ha extraval?

– Det är väl en blandning av en särskilt stark ideologisk motvilja mot de rödgröna och att de vet att de skulle vinna på ett nyval. Det skulle bli skördetid för de opinionssiffror Sverigedemokraterna byggt upp sen förra valet.

Vad skulle ett extraval resultera i då?

– Sverigedemokraterna skulle gå fram och Socialdemokraterna med all sannolikhet backa. Det ser ut som att Moderaterna skulle kunna gå fram, men de har inte hunnit ta tillbaka särskilt många av de väljare som gått till SD.

Tror du att det blir ett extraval?

– Man kan absolut inte veta så turbulent som politiken är under den här mandatperioden. Men det ser inte ut så just nu, det är för få av partierna som kan räkna med att vinna på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista