kvinna klädd i kostym framför P1-morgon logga
1 av 2
Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Charlotte Kärnerud/Sveriges Radio
En skylt på arbetsmedlingen och en byggnadsarbetare som använder en hammare.
2 av 2
Foto: Bertil Ericson och Fredrik Sandberg/TT.
P1-MORGON MÅNDAG 22 FEBRUARI

Oseriösa arbetsgivare rör sig fritt i AF:s lokaler

Reportage av Björn Dickson och samtal med Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
11 min

Oseriösa företag kan arbeta inne på arbetsförmedlingen och rekrytera arbetssökande till svartjobb eller arbeten med mycket dåliga villkor. Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, säger nu att arbetsförmedlingens uppdrag kan behöva ändras.

Arbetsförmedlingen utför inga kontroller av de arbetsgivare som besöker dessa träffar och enlighet organisationen Fackligt center för papperslösa har oseriösa arbetsgivare försökt rekrytera personal i Arbetsförmedlingens lokaler.

– Nu har vi fått en större sektor som är mer oreglerad och vi har fått många som är nya på den svenska arbetsmarknaden som inte har en aning om vad de kan kräva av arbetsförmedlingen eller av arbetsgivare. Så det blir otroligt mycket viktigare att arbetsförmedlingen sköter det här uppdraget, säger Irene Wennemo i P1-morgon.

Det handlar om de träffar som Arbetsförmedlingen ordnar där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas och knyta kontakt. Organisationen Fackligt center för papperslösa, som LO, TCO och Saco står bakom, vittnar om hur en del företag dyker upp och erbjuder svartjobb.

Från Arbetsförmedlingens håll säger man att företag som deltar i rekryteringsträffar inte kontrolleras, till skillnad från företag som annonserar i Arbetsförmedlingens platsbank.

– Vi är till för att arbetsgivarna ska kunna vara hos oss och ha sina rekryteringsträffar, då vi hjälper till att matcha mot de arbetssökande. Det ingår inte i vårt uppdrag att kontrollera arbetsgivare på det sättet, säger Lisen Trollbäck Eldh som är chef för Arbetsförmedlingen i Stockholm City.

Irene Wennemo som är statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet säger att man för samtal med Arbetsförmedlingen och att detta är något som behöver följas upp.

Ni som på arbetsdepartementet ska definiera vad arbetsförmedlingen gör, på vilket sätt ska ni inskärpa att de ska ha kontroller överhuvudtaget vid de här rekryteringsträffarna?

–Vi för ju fortlöpande samtal med Arbetsförmedlingen om en mängd frågor och det här är en viktig fråga om hur vi får ökad ordning och reda inne på Arbetsförmedlingen. Så det finns otroligt mycket saker att göra och det finns många exempel på saker som inte fungerar som det ska.

– Det är de enormt tydliga med från arbetsförmedlingens sida, att det finns ett utvecklingsarbete. Så att vi får följa upp dem och ha samtal med Arbetsförmedlingen om hur man gör det här på bästa sätt, säger Irene Wennemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".