man och tre barn sittandes på marken framför hydda
1 av 3
Paul Sophasi lever enkelt utan marginaler. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
26-åriga Mercy Kasokaniza tillhör de progressiva lantbrukarna som använder nya odlingsmetoder i Malawi. Men mot svängningarna i vädret kan hon inte göra mycket. Hon räknar med att skörda bara en tredjedel mot det normala.
2 av 3
26-åriga Mercy Kasokaniza tillhör de progressiva lantbrukarna som använder nya odlingsmetoder i Malawi. Men mot svängningarna i vädret kan hon inte göra mycket. Hon räknar med att skörda bara en tredjedel mot det normala. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Tredje försöket att få till majsskörden i södra Malawi. Egentligen skulle plantorna vara meterhöga vid det här laget.
3 av 3
Tredje försöket att få till majsskörden i södra Malawi. Egentligen skulle plantorna vara meterhöga vid det här laget. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Torkan slår hårt mot Malawi

5:20 min

Torkan och missväxten hotar många miljoner i sydöstra Afrika. Zimbabwe har utfärdat katastroftillstånd, och majsskörden i Sydafrika är så dålig att miljoner ton måste importeras dyrt. Unicef rapporterade nyligen att omkring en miljon barn hotas av svält i området. Malawi är drabbats absolut hårdast och är också det fattigaste. Omkring 2,5 miljoner av landets befolkning riskerar att gå hungriga om inte de får någon form av livsmedelshjälp och de akuta fallen av undernäring har ökat med hundra procent på två månader. Ekots korrespondent Richard Myrenberg har träffat några lantbrukare i landets södra del.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista