Krater. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Krater efter handgranat mot tilltänkt flyktingboende i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Införsel av handgranater från Balkan ska stoppas

10 min

Sverige och Serbien har kommit överens om att utöka samarbetet mellan ländernas polismyndigheter. Ett av syftena är att komma åt insmugglingen av handgranater och andra vapen som används vid attentat i Sverige. Avtalet ska vara helt klart till sommaren.

I ljudklippet ovan hörs inrikesminister Anders Ygeman samt Gunnar Appelgren, tidigare spaningspolis på Länskriminalen.

– Det sker redan i dag ett bra polissamarbete mellan Sverige och Serbien. Serbiska polisen var med i ett femtiotal utredningar förra året. Vi vill naturligtvis att svenska polisen ska få tillgång till ännu bättre information och underrättelse, men också konkret information om man har en misstänkt i ett speciellt fall, säger inrikesminister Anders Ygeman på plats i Serbien.

Utökat informationsutbyte och fler svenska poliser på plats i regionen är några av bitarna i det nya avtal som ska förhandlas fram under våren med Serbien.

Anders Ygeman hoppas också att samarbetet med Bosnien-Hercegovina ska bli bättre framöver.

Det är framför allt insmugglingen av granater från Serbien och Bosnien-Hercegovina som varit ett problem det senaste året. Granater har kastats i Malmö, Göteborg, Uppsala, Kalmar och Stockholmsområdet.

– Det är mycket allvarligt, en del är redan bakom lås och bom och andra väntar på rättegång men vi måste också strypa tillförseln av illegala vapen och handgranater.

– Jag tror att vi måste se resultat av det här samarbetet snabbt för det handlar om att öka insatserna, säger Ygeman.

En viktig del i arbetet framöver blir också att se till att poliser från Serbien och Bosnien-Hercegovina kommer till Sverige. Då kommer de förstå bättre varför det är viktigt att samarbeta, tror Anders Ygeman.

– Det tror jag kommer bli en viktig framgångsfaktor för att höja värdet av samarbetet. Sedan tror jag också att vi måste börja skrota vapnen på Balkan. Så länge vi inte kraftigt minskar den stocken kommer inte de polisiära åtgärderna att räcka tillräckligt långt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista