Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som hoppas på att bli föräldrar genom surrogatmödraskap.
Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg som hoppas på att bli föräldrar genom surrogatmödraskap. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio.

Oscar och Niclas besvikna efter beskedet om fortsatt förbud till surrogatmödraskap

12 min

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att det inte blir tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige. Detta enligt den statliga utredning som presenteras idag. 

Regeringens utredare Eva Wendel Rosberg har undersökt om surrogatmödraskap utan vinstintresse ska tillåtas i Sverige - alltså om en kvinna ska kunna bli gravid och bära och föda barnet åt någon annan - någon betalning ska inte få förekomma. Svaret är alltså nej - viktigaste skälet är risken att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach, vad innebär det här beskedet?

– Det är säkert så att vissa på par blir besvikna, det är ett hett debattämne där åsikterna går isär. Vissa ser det som en möjlighet för barnlösa och andra ser en väldigt stor risk för den här kvinnan och också för barnet

Hur ser det ut politiskt - vad finns det majoritet för i riksdagen?

– Landskapet ser lite udda ut politiskt, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna står ihop på nejsidan men med olika utgångspunkter. Vänsterpartiet betonar risken för utsatta kvinnor medan Kristdemokraterna betonar barnens rätt till en mamma och en pappa. I övrigt är det en trevande inställning bland partierna generellt.

Innebär detta att det är klart nu - det blir inga svenska surrogatmödrar?

– Ja mot bakgrund att debatten är trevande i Sverige tror jag den här utredningen kommer att väga tungt, det finns ingen stor etablerad ja-sida. Jag tror det är en lång resa tills surrogatmödraskap tillåts i Sverige, säger Fredrik Furtenbach.

Många barnlängtande människor påverkas av det här beskedet - ett sådant par är Oscar Kjellberg och Niclas Holmberg

Vilka är er tankar nu - när ni fått veta detta?

 – Det är jättetråkigt, det är ett felaktigt beslut. Gör om och gör rätt, säger Oscar Kjellberg

– Det är ett underkännande mot alla de barn som redan finns i Sverige som kommit till på det här sättet. Det är superviktigt att man erkänner de här barnen i lagtext, att det finns ett lagrum att stötta sig mot. Utredaren menar att det finns tveksamheter och det är ju just därför man ska lagstifta tycker jag. Så tveksamhetrerna försvinner, att allt blir förutsägbart och transparent, säger Niclas Holmberg.

Vad kommer det att få för konsekvenser för er?

– Vi har ju en plan ändå men det hade varit toppen om det fanns i Sverige, så man eliminerar de risker som kan uppkomma om man måste göra det utomlands, säger Niclas Holmberg

Vad ska ni göra nu?

– Vi går vidare med vår ursprungsplan, vi vill bilda familj och bli pappor och den mest realistiska varianten är surrogatmödraskap i USA, vi har träffat några kliniker, det är väldigt proffsigt, säger Niclas Holmberg. 

– Det är så symptomatiskt för Sverige att allt ska utredas i alla evighet, det finns redan forskning, vi vet att barnen och surrogatmödrarna mår bra. I USA finns det lagrum, det är solklart vad som gäller. Det känns väldigt tryggt att göra det i USA, säger Oscar Kjellberg.

Vad skulle det betyda för er om surrogatmödraskap skulle bli tillåtet i Sverige?

– Det skulle ge fler chansen att bli föräldrar om det var tillåtet här. 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista