Iranska statsvetaren Nasser Hadian och Syriens president Bashar al-Assad.
Iranska statsvetaren Nasser Hadian och Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Privat / TT

Vad vill Iran egentligen i Syrien?

Stödet till Syrien kommer från två stater: Iran och Ryssland
5:01 min

Stödet till den syriska regimen kommer från två stater: Ryssland och Iran. Iran har hela tiden stött Assadregimen politiskt, ekonomiskt och militärt och har både styrkor och militära rådgivare på marken.
Men vad vill Iran egentligen i Syrien, vad vill Iran ha ut av Syrien?

– Stabilitet, säkerhet och en vänligt sinnad regering i Damaskus - eller i alla fall en som inte är fientlig mot oss, säger Nasser Hadian, en inflytelserik statsvetarprofessor som står president Rouhanis regering nära.

Men om världen tror att det är samma sak som att Iran vill ha Bashar al-Assad kvar vid makten så tror den fel.

Vi tror inte att det är Bashar al-Assad som kan eller ska styra Syrien efter vad som har hänt, han behöver bort. Men inte förrän efter förhandlingar och en övergångsperiod.

– För Iran, säger Nasser Hadian över en kopp choklad på ett parkcafé i det lummiga norra Teheran, ser det ut så här: om den syriska regimen kollapsar blir det ännu mer kaos i regionen och IS, islamiska staten, och andra extrema sunnigrupper kan kliva in i tomrummet. Så vi behöver bekämpa dem och fortsätta stödja Assadregimen genom en övergångsperiod. Men sen behöver Bashar al-Assad gå - och det har Iran makten att se till att han gör, vi kan övertala honom.

– Enligt den FN-stödda internationella planen för Syrien ska landet efter en övergångsperiod hålla fria val och det är då som Iran kan se till att Bashar al-Assad inte ställer upp, menar Nasser Hadian.

Nasser Hadian är USA-utbildad statskunskapsprofessor vid Teheranuniversitetet, en inflytelserik akademiker som tillhör Irans reformistläger och står president Rouhanis regering nära. Han vet hur resonemangen går i den iranska ledningen.

Och, säger han, en viktig sak att komma ihåg är att Iran inte vill se länderna i regionen falla sönder - inte Syrien, inte Irak. Om Iran hade velat se Bashar al-Assad styra en reststat i de regimkontrollerade delarna av Syrien eller ge shiamuslimerna sin del av Irak så skulle ingen ha kunnat stoppa det, men det vill inte Iran.

– Det är Iran och Ryssland som stöder regimsidan i Syrien. En allians för tillfället - men inte evig. Mer som ett tillfälligt äktenskap, säger Nasser Hadian - med ömsesidig misstro mellan parterna.

Just nu har vi ungefär samma mål: hålla kvar Bashar al-Assad vid makten åtminstone några år till, och besegra IS. Men ryssarna är inte säkra på våra intentioner, och vi är inte säkra på vilka intentioner de har på lång sikt.

Men i ett tillfälligt äktenskap ägnar man sig inte så mycket åt långtidsplanering, för tillfället handlar det om Moskva och Teheran har gemensamt.

Men vem har mest inflytande över Bashar al-Assad, är det Ryssland eller Iran?

– Just nu är det nog vi. För det är vi som har styrkor på marken, vi och våra allierade är där och strider. Och vi har massor med iranska rådgivare där, säger Nasser Hadian.

Den iranska alliansen med Syrien är gammal, den går tillbaka till slutet av 1970-talet. Och det finns de i den iranska ledningen som tycker att Iran borde hålla fast vid Bashar al-Assad för all framtid, i lojalitet mot en gammal allierad och i tacksamhet över att Syrien en gång som enda arabstat stödde Iran i kriget mot Irak, i en tid när Iran var som ensammast.

– Men de är en minoritet, såna sentimentala hänsyn kan man inte ta. Vi måste tänka på framtiden och våra nationella intressen. De är ett icke-fientligt, stabilt och sammanhållet Syrien - och Bashar al-Assad kan inte styra ett förenat Syrien, säger Nasser Hadian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".