Constantinos Michalos är orolig för helt stängda gränser snart. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Constantinos Michalos är orolig för helt stängda gränser snart. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Grekland pressas av en dubbel kris

Flyktingkrisens Grekland
6:07 min

Att Grekland tar emot tusentals nya människor på flykt varje dygn och att Makedonien har stängt gränsen mot Grekland, ledde till stora upplopp igår. Landets ekonomi är fortsatt mycket svag och försämras ytterligare av flyktingsituationen. Vår migrationskorrespondent Alice Petrén har träffat ordförande för Atens Handelskammare, Constantinos Michalos, som är mycket pessimistisk om inget görs fort.

– Hur ska Grekland kunna stå upprätt i denna situation, när regeringen säger en sak på morgonen, byter position vid lunch och sedan gör något helt annat på kvällen och med alla dessa olika röster och beslut från sina Europeiska partners och nu med detta dagliga massiva inflöde av människor utan att det kommer något stöd från andra EU-länder till detta europeiska problem? Hur klarar man att stå kvar på båda fötterna, frågar Constantinos Michalos och hans svar är förstås att det inte går.

Hjälpen måste komma snabbt och senast inom några veckor. På frågan om Grekland riskerar att rasa, svarar han att allt är möjligt.

Handelskammarens ordförande tar emot i sitt kontorsrum i kvarteren för Atens lyxbutiker, som uppenbarligen, trots den avgrundsdjupa ekonomiska krisen fortsätter att ha sin kundkrets med märken som Dior och Louis Vuitton. Inflödet av migranter har en mycket negativ effekt på Greklands ekonomi, säger han, och det kommer vid en känslig tidpunkt, när det bara är veckor kvar till turistsäsongen.

Bokningarna på turistdestinationerna har gått ner med 60 procent jämfört med förra året, enligt Constantinos Michalos.

Turism är en av grundpelarna i den grekiska ekonomin och motsvarar åtminstone 20 procent av den. En halvering av sektorn är lätt att räkna ut.

– På ön Lesbos såg jag i söndags fulla hotell med utländska poliser, volontärer och journalister och rush och kommers med transporter och välbesökta gatuserveringar, men det kompenserar inte, hävdar han och talar om hur nytt kapital skjutits till gång efter gång i bankerna, vilkas aktier har rasat i värde.

– Det är mycket skakigt.

Mannen i 60 års-åldern är upprörd över Österrikes beslut att på egen hand sätta en maxnivå för antalet asylsökande och därmed utlösa denna dominoeffekt som gör att alltfler migranter fastnar i Grekland.

Han säger att det må vara bra med unga i politiken men att som Österrike ha en 30-åring som utrikesminister, underkänner han. Det krävs kunskap och erfarenhet för att hantera dagens svåra flyktingsituation.

Grekland har fått mycket kritik för att inte skydda sin gräns mot Turkiet och har fått tre månader på sig att ordna registreringsenheter.

Handelskammarens ordförande håller med om att hans land har misskött sig men pekar också på att landet sedan fem är under hård press med olika ekonomiska räddningspaket.

– Kommer det ingen lösning inom några dagar så kommer Greklands gränser inte längre vara öppna mot Albanien, Makedonien och Bulgarien, säger Constantinos Michalos.

På ett sätt skulle det kunna vara bra och sätta stopp för att migranter kommer till ett isolerat Grekland utan jobb, säger han men talar i nästa sekund om en megakris om EU-länderna inom gränssamarbetet Schengen gemensamt utesluter Grekland.

Tysklands förbundskansler Merkel har krävt besparingar och åtstramningar av grekerna, men har nu blivit deras viktigaste partner i flyktingfrågan, skrev Wall Street Journal igår.

Merkel har många gånger understrukit att om gränser återinförs  i Europa så är också eurosamarbetet och eurovalutan hotad och att Grekland inte ska lämnas i sticket bara för att det ligger närmast krishärdarna i Syrien och Irak.

I går kväll efter att migranter försökte storma gränsen till Makedonien spetsades läget till och det sägs att EU i morgon ska besluta att ge Grekland katastrofstöd på många flera miljarder kronor.

Med en stor dubbel kris i Grekland frågar jag Constantinos Michalos. en man i välpressad kostym, om han sover om natten.

– Nej, svara han ärligt. Stress och nervositet över framtiden håller mig vaken och ni kan ju själv se de mörka ringarna under ögonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".