Donald Trump under sitt tal efter supertisdagen. Hillary Clinton hälsar på anhängare.
Donald Trump under sitt tal efter supertisdagen. Hillary Clinton hälsar på anhängare. Foto: TT. Montage. Sveriges Radio.

Statsvetare: En stor kväll för Trump

Demokratisk statsvetare: Svårt för Sanders
0:21 min

Donald Trump och Hillary Clinton blev de stora vinnarna i nattens primärval i USA. I P1-morgon deltog statsvetarna, demokraten Elizabeth Walentin och Nicole Clifford som har arbetat för republikanerna, för att kommentera och analysera valresultatet.

– Det var en stor kväll för Trump. Vi måste bara komma ihåg att den här populistvågen har funnits tidigare i USA. Både på 1920- och 30-talet och även i slutet av 1800-talet, säger Nicole Clifford som är statsvetare och har arbetat för republikanerna.

Elizabeth Walentin som är statsvetare och demokrat menar att det är en kris för det republikanska partiet och att ingen vet hur de ska förhålla sig till Donald Trump.

– Alla vill samla sig bakom den som får makt, så är det i kampanjvärlden. Men väljer man en väg som Chris Christie har gjort och stöder Trump så får man också kritik, säger Elizabeth Walentin.

Hon menar att alla försöker förhålla sig till den här nya verkligheten. För demokraterna är det inte lika svårt att sluta sig bakom Hillary Clinton. Det är inte lika dramatiskt, menar hon.

– Men för republikanerna är det en liten ”soul searching”-stund just nu, säger Elizabeth Walentin.

Nicole Clifford menar att det blir intressant att se om Chris Christies, som alltid setts som en etablissemangskandidat, nätverk kommer att hjälpa Donald Trump. Chris Christie var tidigare presidentkandidat för republikanerna men hoppade av och stöttar nu Donald Trump.

Hillary Clintons framgång beror bland annat på att hon är så välorganiserad i Sydstaterna, menar Elizabeth Walentin.

– De började organisera sydstaterna redan under Bill Clintons tid, så hon har byggt upp lokala organisationer. Relationer med lokala politiker och det där har alltid varit hennes styrka. Även om Bernie Sanders är väldigt populär och får ungdomar med sig så är det väldigt svårt att komma in och ta det hon byggt upp under decennier, säger Elizabeth Walentin.

Men Bernie Sanders kommer ju fortsätta sin kampanj?

– Vi kommer se honom vara kvar och han har redan bidragit så mycket för Hillarys budskap har blivit lite Bernies budskap.

Hillary Clinton lanserade idag en ny slogan, Love and Kindness.

– Det är motsatsen till vad Trump säger. Han vill göra USA stort och det är inte så mycket Love and Kindness där, säger den republikanska statsvetaren Nicole Clifford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".