Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Kokabuskar huvudrollen i fredsavtal Colombia

Uppdaterat torsdag 3 mars 2016 kl 15.01
Publicerat fredag 4 mars 2016 kl 05.00
"Att odla koka är det enda alternativet för oss"
(5:56 min)
Gabriel bor ute på landet i regionen Putumayo, där många bönder lever på att odla och sälja koka.
1 av 7
Gabriel bor ute på landet i regionen Putumayo, där många bönder lever på att odla och sälja koka. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Militären har just bränt ner Gabriels illegala koka-laboratorium, där han producerar kokapasta som sedan blir kokain. Han vet inte om han ska bygga upp det igen, det beror på hur det går med fredsprocessen.
2 av 7
Militären har just bränt ner Gabriels illegala koka-laboratorium, där han producerar kokapasta som sedan blir kokain. Han vet inte om han ska bygga upp det igen, det beror på hur det går med fredsprocessen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Gabriel tittar ut över laboratoriet som miliren brände ner dagen innan. Han är orolig för vad familjen ska leva av ifall de inte kan sälja koka.
3 av 7
Gabriel tittar ut över laboratoriet som miliren brände ner dagen innan. Han är orolig för vad familjen ska leva av ifall de inte kan sälja koka. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Både Maria och hennes granne vill sluta odla kokabuskar, men säger att det inte finns några alternativ. "Bananerna hinner ruttna innan vi kommer fram till marknaden för att sälja dem", säger Maria.
4 av 7
Både Maria och hennes granne vill sluta odla kokabuskar, men säger att det inte finns några alternativ. "Bananerna hinner ruttna innan vi kommer fram till marknaden för att sälja dem", säger Maria. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Gabriel och hans två söner vid sitt hus på landet i Putumayo. Det är tredje gången koka-laboratoriet blir nedbränt av militären.
5 av 7
Gabriel och hans två söner vid sitt hus på landet i Putumayo. Det är tredje gången koka-laboratoriet blir nedbränt av militären. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Juan, som äger laboratoriet, sparkar runt bland kokabladen så att de inte ska torka i den starka solen.
6 av 7
Juan, som äger laboratoriet, sparkar runt bland kokabladen så att de inte ska torka i den starka solen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
På kokaplantagen i Putumayo arbetar flera barn. De vet inte vad kokabladen ska användas till.
7 av 7
På kokaplantagen i Putumayo arbetar flera barn. De vet inte vad kokabladen ska användas till. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

I Colombia skriver Farc-gerillan och regeringen snart under ett fredsavtal som kommer innebära slutet på 60 års väpnad konflikt. En av huvudpunkterna i avtalet är frågan om vad som ska hända med kokabuskarna. Colombia är världens största kokainproducent, och Farc-gerillan har en viktig roll i narkotikahandeln. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har besökt illegala kokain-laboratorier i regionen Putumayo i södra Colombia. 

Hör även Anders Rudqvist, sociolog och Colombiakännare, om fredsprocessen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".