Faciliterad kommunikation
Faciliterad kommunikation går ut på att en stödperson, en så kallad faciliterare, hjälper den som inte kan prata att uttrycka sig genom att fysiskt stödja personen. Vanligen genom att beröra personens hand, handled eller underarm så att personen med hjälp av det här fysiska stödet kan peka på till exempel en bokstavstavla eller skriva på ett tangentbord Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio

Kontroversiell kommunikationsmetod används trots myndigheters avrådan

9:30 min

Faciliterad kommunikation, FC, är en metod som ska hjälpa funktionsnedsatta att kommunicera – men Socialstyrelsen har valt att avråda från metoden, och den har förbjudits av Skolinspektionen. Ändå används den på många håll i landet, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Metoden går ut på en stödperson håller i den funktionsnedsattes arm, så att det ska gå att kommunicera via ett tangentbord. Men kritiker menar att stöderpersonens inflytande kan bli för stort.

Hör Gunilla Thunberg, legitimerad logoped vid Sahlgrenska och forskare, och Marit Innala, verksamhetschef på Mariagården utanför Umeå, där Faciliterad kommunikation används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista