Soldat ur kamerunska arméns elitstyrka vaktar militärbas.
1 av 3
I januari förra året angreps armébasen i Kolofata av flera hundra Boko Haram-krigare. Men de lyckades inte ta sig in på basen och sedan dess har det inte varit fler attacker. Foto: Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Överstelöjtnant Felix Tetcha är chef för basen i Kolofata.
2 av 3
Överstelöjtnant Felix Tetcha är chef för basen i Kolofata. Det största hoten nu är minor och självmordsbombare, säger han. Foto: Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Söndersprängda bilar som tillhört terrorgruppen Boko Haram har transporterats till armébasen i Kolofata.
3 av 3
Söndersprängda bilar som tillhört terrorgruppen Boko Haram har transporterats till armébasen i Kolofata. Foto: Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Ekot i Kamerun: Intensiv jakt på terrorgrupp

6:27 min

I norra Kamerun pågår nu omfattande operationer för att bekämpa terrorgruppen Boko Haram. Under de senaste åren har Boko Haram angripit byar och använt sig av självmordsbombare i landet.

Vår Afrikakorrespondent rapporterar från en militärbas i norra Kamerun i gränstrakterna mot Nigeria. Basen ligger i Kolofata, några kilometer från gränsen.

Här har kamerunska arméns elitstyrka, BIR, Battallion d'Intervention Rapide, under flera år bekämpat Boko Haram. General Jacob Kodji meddelar att det just nu pågår en omfattande operation i gränsområdet, i samarbete med den nigerianska armén, bara fyra kilometer härifrån.

General Kodji säger att Boko Haram numera är kraftigt försvagat, den har splittrats upp i mindre grupper som mest är på jakt efter mat, säger han. Två byar som varit Boko Haram-fästen har intagits.

Tjugo Boko Haram-anhängare ska ha dödats och vapen och ammunition har beslagtagits.

Över 1 200 människor har dödats av Boko Haram inne i Kamerun. Attackerna mot byar har blivit färre, men istället har självmordsattentaten ökat. Bara här i Kolofata har det varit tre självmordsattentat, det senaste i slutet av februari.

Ofta är det unga flickor som hjärntvättats av Boko Haram som spränger sig i luften vid moskéer och marknader.

Överstelöjtnant Felix Tetcha som är chef för basen säger att det viktigaste nu är att skydda civilbefolkningen säger han:

– Vi måste stoppa infiltrationer av Boko Haram i byarna, försöka förhindra att vägbomber och minor läggs ut och slutligen med alla medel förhindra fortsatta självmordsattacker, säger han.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista