Omsorg på äldreboende - sköterska hjälper äldre person på boende i Stockholm.
Omsorg på äldreboende - sköterska hjälper äldre person på boende i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
P1-MORGON TISDAG 29 MARS

SPF vill ha högre levnadskvalitet för äldre

"Äldrevården har problem med underfinansiering"
12 min

Idag har äldre rätt till en "skälig levnadsnivå" i Socialtjänstlagen, men när lagen nu ska ses över kräver PRO, Svenska pensionärsförbundet, SPF, och fackförbundet Kommunal att ribban ska höjas till en "god levnadsnivå". Reportage av Anna-Karin Sivberg. Hör också debatt om att förändra skrivningen "skälig" till "god" i socialtjänstlagen mellan Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor vid Timbro och Gösta Bucht, sakkunnig för vård och omsorg hos SPF seniorerna. 

Åttiotvååriga Ulla Brännerud anser att maken Arnes tid på särskilt boende, var en katastrof. Trots att Arne var döende fick han till en början ingen vårdplanering.

– Ingen visste vem Arne var, och personalen förstod inte hur sjuk han var och vad han behövde hjälp med.

Ulla beskriver hur personalen uppfattade henne som en bråkstake, men att allt hon ville var att Arne skulle få en bra sista tid i livet.

– Livskvalitet för en som knappt kan äta, kan vara att få ett rån med mjukost till morgonkaffet. Det är inte att kräva för mycket!

Åttiotreåriga Majken Ploby, fick kämpa i två år för att få in sin dementa syster Irene på ett särskilt boende. Och hon tyckte inte att det räckte med att få mer hemtjänst.

– Till slut hittade hon inte in på toaletten, och gick till grannen för att be om hjälp att sätta på tv:n. Hon led väldigt av ensamheten.

Varken Majken Ploby eller Ulla Brännerud anser att deras anhöriga fick den skäliga levnadsstandard som de hade rätt till enligt Socialtjänstlagen.
Samtidigt vet de inte om det hjälper att byta ut ordet skälig mot god.

– Det handlar ju om hur man tolkar ordet. Idag säger de att vården ska vara skälig, men det är den ju inte ändå.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Hör också debatt om att förändra skrivningen "skälig" till "god" i socialtjänstlagen mellan Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor vid Timbro och Gösta Bucht, sakkunnig för vård och omsorg hos SPF seniorerna.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".