Rafał Bochenek, talesperson för den polska regeringen intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson.
1 av 2
Rafał Bochenek, talesperson för den polska regeringen intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Dorota Nygren/Sveriges Radio
Nätbokhandlaren och politiska aktivisten Andrzej Miszk hungerstrejkar i protest mot regeringen i Polen.
2 av 2
Nätbokhandlaren och politiska aktivisten Andrzej Miszk hungerstrejkar i protest mot regeringen i Polen. Foto: Dorota Nygren/Sveriges Radio

Polens regering vill lösa krisen

"Inte sant att vi blockerar demokratin"
5:25 min

Idag besöker den polska presidenten USA. Ett besök som är en del av förberedelserna inför för det Nato-toppmöte som planeras till Warszawa i sommar. Men Polen ifrågasätts allt mer som värdland för den här sortens internationella möten, eftersom det pågår en utdragen politisk konflikt där. En konflikt som regeringen nu säger sig vilja hitta en lösning på. Vår korrespondent Thella Johnson har träffat deras talesperson i Warszawa.

I intervjurummet på regeringskansliet i Warszawa lägger Rafał Bochenek, presstalesman för Polens regering, fram en röd och vit bok på bordet.

- Det är den polska konstitutionen. Jag vill gärna förklara vad det egentligen är som pågår i vårt land. Det är inget alls som är fel, det är bara oppositionen som skriker. Och varför? För att vi har ändrat några lagar, säger Rafał Bochenek.

Sedan de tog makten efter valet i höstas, har det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), kritiserats för flera kontroversiella lagändringar i Polen, gällande inte minst den viktiga författningsdomstolen som prövar ny lagstiftning mot grundlagen. Både domarna själva och internationella bedömare har sagt att de nya lagarna kommer att förlama domstolen och göra det svårt för den att arbeta.

Kritiken från omvärlden har varit hård och på senare tid har den kommit också från USA där Polen ses som en viktig allierad. Senatorer från USA:s bägge stora partier har i ett öppet brev uttryckt oro för demokratin i landet. Författarna till en debattartikel i tidskriften Foreign Policy har uppmanat Obama-administrationen att bojkotta Nato-toppmötet i Warszawa i sommar.

Satt under allt större internationell press har det polska regeringspartiet gått in för att på bred front försvara och förklara sig. Presstalesmannen Rafał Bochenek som är doktorand i juridik har lagt sin avhandling åt sidan för att istället arbeta åt regeringen och bland annat uttala sig i utländska medier.

- Att vi skulle förlama författningsdomstolen eller blockera demokratin är helt enkelt inte sant, säger han. Lagar som liknar de vi genomdrivit finns redan i till exempel Frankrike och Tyskland. Men vi vill också lösa den här krisen. Premiärminister Beata Szydlo har bjudit in samtliga partier i parlamentet till nya diskussioner, säger han.

Men få tror på någon snabb förändring av det låsta läget i Polen. Den utdragna grundlagskrisen och regeringens och oppositionens diametralt motsatta bilder av situationen har fått misstron att gro på bägge sidor.

Utanför regeringsbyggnaden tältar aktivister från demokratirörelsen KOD som säger sig vänta på att regeringen ska backa från sina lagändringar. En av dem, nätbokhandlaren Andrzej Miszk, har hungerstrejkat i tretton dagar och säger att han tänker fortsätta tills regeringen ändrar sig.

- Jag kommer att vara här så länge som det krävs, säger Andrzej Miszk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".