Jag älskar Groznij står det framför nya moskén som är en av Europas största.
1 av 8
"Jag älskar Groznij" står det framför nya moskén, som är en av Europas största Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Timur Rachmatulin,jurist som arbetar för Kommittén mot tortyr i ryska delrepubliken Tjetjenien.
2 av 8
Timur Rachmatulin, jurist som arbetar för Kommittén mot tortyr i ryska delrepubliken Tjetjenien. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Gymnasieläraren i franska Luisa Ahmedova berättar om son som torterades i polishäkte i Tjetjenien
3 av 8
Gymnasieläraren i franska Luisa Ahmedova berättar om son som torterades i polishäkte i Tjetjenien. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Groznyjs flygplats har nybyggd moské utanför terminalen
4 av 8
Groznyjs flygplats har nybyggd moské utanför terminalen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
T shirt med Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov på och " Force" textat under bilden, säljs i souvenirbutiken
5 av 8
T-shirt med Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov på och " Force" textat under bilden, säljs i souvenirbutiken. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Groznyj city utgör kärnan i det som ska visa delrepublikens förvandling från sönderbombad till neonglittrande skyskrapor
6 av 8
Groznyj City utgör kärnan i det som ska visa delrepublikens förvandling från sönderbombad till neonglittrande skyskrapor. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Groznyj "by night".
7 av 8
Groznyj "by night". Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Femstjärniga hotellet Groznyj city är makthavarnas stolthet, juvelen i det som är tänkt att göra Tjetjenien till turistmagnet
8 av 8
Femstjärniga hotellet Groznyj cCty är makthavarnas stolthet, juvelen i det som är tänkt att göra Tjetjenien till turistmagnet. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Kamp mot tortyr i Tjetjenien

5:26 min

Delrepubliken Tjetjenien präglas allt mer av tystnad och rädsla. Antalet försvinnanden har ökat och den som vågar kritisera makten tar en stor risk. Några har fått betala med sina liv, som den kända människorrättsaktivisten Natalja Estemirova, kidnappad och mördad 2009. Människorrättsorganisationer kan sen dess inte längre arbeta öppet i delrepubliken. Kommittén mot tortyr flyttade sitt kontor till granndelrepubliken Ingusjien, men det har inte stoppat attackerna. Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren besökte i mars området och blev själv attackerad tillsammans med andra journalister och människorättsaktivister.

Maria Persson Löfgren pratar om situtionen i Tjetjenien och överfallet och du som lyssnare kan chatta med henne klockan 15.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista