Många peruaner motsätter sig Keiko Fujimoris presidentkandidatur eftersom hon misstänks styra Peru på samma auktoritära sätt som sin far, idag dömd till 25 år för MR-brott och korruption.
1 av 4
Många peruaner motsätter sig Keiko Fujimoris presidentkandidatur eftersom hon misstänks styra Peru på samma auktoritära sätt som sin far, idag dömd till 25 år för MR-brott och korruption. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Franco Gomero stödjer kandidaten Pedro Pablo Kascynski som kallas "PPK". Han ligger tvåa i opinionsmätningarna, men har de senaste dagarna kritiserats för sin koppling till Panama-dokumenten.
2 av 4
Franco Gomero stödjer kandidaten Pedro Pablo Kascynski som kallas "PPK". Han ligger tvåa i opinionsmätningarna, men har de senaste dagarna kritiserats för sin koppling till Panama-dokumenten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Nancy Santos stödjer Keiko Fujimori, dotter till Alberto Fujimori som styrde Peru på 90-talet och som nu sitter i fängelse dömd för MR-brott och korruption. Många är oroliga över att hans dotter skulle styra landet med samma auktoritära metoder.
3 av 4
Nancy Santos stödjer Keiko Fujimori, dotter till Alberto Fujimori som styrde Peru på 90-talet och som nu sitter i fängelse dömd för MR-brott och korruption. Många är oroliga över att hans dotter skulle styra landet med samma auktoritära metoder. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Julio Guzmán var en av de ledande kandidaterna i valet men diskvalificerades på grund av administrativa skäl för några veckor sedan. Han säger att de etablerade partierna skyddar varandra och därför är rädda för utomstående kandidater.
4 av 4
Julio Guzmán var en av de ledande kandidaterna i valet men diskvalificerades på grund av administrativa skäl för några veckor sedan. Han säger att de etablerade partierna skyddar varandra och därför är rädda för utomstående kandidater. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Panamá-dokumenten påverkar söndagens val i Peru

6:07 min

På söndag är det presidentval i Peru, ett val som redan på förhand döms ut av internationella organisationer som icke-demokratiskt eftersom flera kandidater diskvalificerats eller hoppat av i sista minuten. I veckan framkom att de två ledande kandidaterna har kopplingar till Panamá-dokumenten, däribland den fängslade ex-presidenten Alberto Fujimoris dotter Keiko Fujimori, som anklagas för att använda sin korrupta pappas pengar i valkampanjen. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från Lima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista