P1-MORGON TORSDAG 21 APRIL

Gustav Fridolin om turbulensen i Miljöpartiet

8:31 min

Det har varit en turbulent vecka för Miljöpartiet. Bostadsminister Mehmet Kaplan har lämnat regeringen och Yasri Khan som kandiderade till partistyrelsen har lämnat sina uppdrag för partiet, efter att han vägrat ta en kvinna i hand.

– Jag tycker självklart att man måste kunna ta en kvinna i hand, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till P1 Morgon.  

Så man måste alltså kunna skaka hand med en kvinna för att kunna sitta med i Miljöpartiets partistyrelse?

– Man måste kunna visa en kvinna respekt, säger Gustav Fridolin till P1 Morgon.

När fick du veta att valberedningen skulle föreslå Yasri Khan?

– Jag tror att det var när förslaget redovisades, det är möjligt att jag en timme innan fick hela förslaget draget för mig, det minns jag inte, men det var den dagen i alla fall.

Gustav Fridolin får också frågan om hur han ser på det faktum att valberedningen kände till att Yasri Khan inte skakar hand med kvinnor och ändå presenterar honom som kandidat.

Fridolin medger att det rimmar illa med partiets feministiska värderingar och principer om jämställdhet.

– Valberedningens ordförande Joakim Larsson har beskrivit att man såg hans övriga engagemang i civilsamhället, i scoutrörelsen, det han blivit uppmuntrad för. Man hade då gjort bedömningen att han kunde vara en representant för Miljöpartiet. Men den diskussion som uppstod visade att det inte fungerade, säger Gustav Fridolin och tillägger:

– Jag kan erkänna att jag hade inte fullt ut förstått hur många kvinnor upplevde att man inte blev respekterad i och med hur Yasri Khan hälsade. 

Partiet får också kritik för sin krishantering.

– Jag förstår att man ställer den frågan i det här läget, för uppenbarligen har vi inte hanterat det här läget som väcker förtroende, säger Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin håller med om att MP som regeringsparti borde ha skött krishanteringen bättre och på ett mer professionellt sätt.

– Det ska man absolut kunna förvänta sig. Vi har nu en resa framför oss för hur vi återbygger ett förtroende för alla de som sätter sin tillit till oss som parti, säger Gustav Fridolin.

Språkröret medger också att läget är problematiskt för hans parti.

– Vi måste tillbaka till en situation där vår regeringsduglighet utvärderas efter det som vi faktiskt åstadkommer i regeringen. 

Kommer ni att kräva att det blir en miljöpartistisk bostadsminister också framöver? 

– De samtalen för vi inte här utan det är nu språkrörens och statsministerns ansvar att föra samtal om hur Mehmet Kaplans avgång påverkar regeringen.

Igår framkom det att en av Miljöpartiets presskontakter ska ha försökt påverka innehållet i Aktuellts sändning.

Aktuellt ska ha erbjudits namn på kritiker till Yasri Khan, om man i utbyte avstod från att ställa kritiska frågor om Mehmet Kaplan i en intervju med valberedningens ordförande.

– Stämmer det är det helt oacceptabelt och när jag fick information om de uppgifterna så valde jag att stänga av den medarbetaren, säger Gustav Fridolin.

Hur kan det bli så här?

– Det är klart att partiet är pressat. Många vill göra sitt allra bästa för att man möter den besvikelse som medlemmar och människor som litar till, och har litat till, Miljöpartiet känner.

– Jag tror att många av misstagen som vi gör, och som också jag säkerligen har gjort, beror på detta.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista