SD:s partiledare framför partiets symbol. Foto: Björn Lindgren/TT.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Björn Lindgren/TT.

Högerpopulism vinner mark i Skandinavien

"Det knakar och gnisslar betänkligt i Tyskland och Europa"
5:46 min

Högerpopulistiska partier har under längre tid rotat sig i Europa och i flera länder sitter de med i regeringen. I Sverige är det bara en tidsfråga innan Sverigedemokraterna bjuds in till regeringssamarbete, hävdar den tyske statsvetaren Timo Lochocki som har studerat högerpopulismens utbredning i Europa och särskilt Skandinavien. Vår korrespondent Daniela Marquardt träffade honom i Berlin.

Ett möte med kollegor uppkopplade runt om i världen drar ut på tiden. Det är hektiska dagar för Timo Lochocki på den amerikanska tankesmedjan German Marshall Fund som fokuserar på relationer mellan USA och Europa.

Överallt vill man veta vad det är som pågår i Europa, varför högerpopulister är så populära och varför de nu också får fäste i Tyskland.

En del av svaren hittar han genom att titta på utvecklingen i Sverige.

– Det är ett slags testlabb, säger han. För det som händer i Sverige, kommer med stor säkerhet också att hända här om 5-10 år. I både Sverige och Tyskland, med starka ekonomier, handlar debatten inte lika mycket som tidigare om fördelningsfrågor utan främst om migration och EU.

Men Sverigedemokraterna har hunnit bli betydligt mer professionella jämfört med den nya tyska motsvarigheten, AfD, Alternativ för Tyskland.

AfD har inte alls, som deras ideologiska vänner i Sverige, samma möjlighet att bestämma den politiska agendan. Men det har inte bara med partiernas mognad att göra, utan beror också på det allmänna politiska klimatet.

Förbundskansler Merkel och hennes regering åtnjöt rekordstarkt förtroende fram till förra sommaren, tills flyktingströmmen fick den politiska krisen att blossa upp i EU.

I Sverige har förtroendet för de etablerade partierna urholkats under en mycket längre tid och regeringen befinner sig i ett mycket djupare underläge.

– Merkel kan med trovärdighet säga: vi har löst svåra kriser förut, vi löser också den här.

För Stefan Löfven är det svårare att locka tillbaka väljare som hans parti har förlorat till SD. Det skulle kräva en ännu striktare migrationspolitik, enligt Lochocki, som inte tror att det är realistiskt eftersom partiets ledare är mer liberala än deras väljare.

Det är snarare Sverigedemokraternas ställning som förändras, från ett parti i isolering till en tänkbar regeringspartner.

– Mycket snart kommer Sverigedemokraterna att ta plats i regeringen, hävdar den tyske statsvetaren och experten på högerpopulism i Europa. Det kanske inte händer i nästa val men sen kommer det att bli allt för svårt att bilda regering utan dem, förutspår han.

För moderaterna återstår, som Lochocki ser det, bara två alternativ: som juniorpartner med socialdemokraterna, eller i ledningen för en koalition med Sverigedemokraterna.

Av rent maktpolitiskt intresse talar det mesta för att också de kommer att gå samma väg som deras partikollegor i andra västeuropeiska länder, som bjudit in partier ännu längre höger ut.

Ur strategiskt perspektiv är högerpopulisternas uppgång det bästa som kan hända konservativa partier, hävdar Lochocki. Eftersom bara de är beredda att samregera med högerpopulister får de i koalition både tillbaka sina egna tidigare väljare och besvikna socialdemokrater som har bytt sida.

Radikalisering och polarisering är inget nytt fenomen, påpekar Timo Lochocki. Det kommer och går i vågor och avspeglar förtroendet för makthavarna. Tyskland har upplevt det förut, med vänsterextremistisk terror på 70-talet och högerextremister på 90-talet som angrep och mördade flyktingar.

Hittills har de etablerade politiska partierna alltid lyckats återvinna medborgarnas förtroende.

– Om de ska lyckas den här gången också är svårt att säga. Enligt Lochocki kommer det att visa sig under de kommande två åren.

En faktor som gör det hela mindre förutsägbart är de dramatiska förändringar som samtidigt skakar om EU i grunden. Hela unionen håller på att definiera om sig.

Inte minst Tyskland som länge levt med självbilden av ett land i ekonomisk kris, med en stenhård politisk kamp mellan kristdemokrater och socialdemokrater och som i EU-sammanhang åtminstone formellt rättar in sig i ledet bakom Frankrike.

I själva verket är det precis tvärtom, ekonomin är stark, CDU har gått om socialdemokraterna med hästlängder och Tyskland är den oomstridda ledaren i EU.

Hur politiker i Europa och Tyskland lär sig att leva i den nya verkligheten, avgör deras förmåga att återvinna medborgarnas förtroende, säger statsvetaren Timo Lochocki och jämför med en rejäl familjefejd.

– Det knakar och gnisslar betänkligt i Tyskland och Europa. Familjen förändras men den kommer att hålla ihop.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".