Saku Timonen
Saku Timonen börjar varje morgon med att "städa" kommentarsfältet i sin blogg, som fyllts på under natten Foto: Foto: Thella Johnson / Sveriges Radio

Farbror Timonen spräcker migrationsmyter på nätet

7:03 min

Saku Timonen är en av Finlands mest omtalade bloggare. Han rättar faktafel i migrationsdebatten. Den 59-årige juristen har en halv miljon läsare och ett kommentarsfält som svämmar över efter varje ny postning. Vår korrespondent Thella Johnson reste till det lilla samhället Juga i östra Finland och träffade Saku Timonen, vars liv plötsligt tog en helt ny vändning.

– Ibland måste jag förklara för folk som hör av sig att nej, jag är inte journalist, jag är inte en nyhetsredaktion. Jag är bara en bloggare som skriver ner och publicerar mina egna, personliga tankar.

Saku Timonen väntar på busstorget med en cigg i mungipan. Han hälsar på en gammal skolkamrat och förklarar att den personen inte har en aning om hans karriär som en av Finlands mest lästa bloggare och opinionsbildare på nätet, vars inlägg delas tusentals gånger varje vecka och vars blogg utsätts för hackerattacker av de som önskar att hans texter ska försvinna.

– Den förra domänen där jag hade bloggen fick stängas efter att jag hade bloggat om en sannfinländsk riksdagsledamot som figurerade på bild tillsammans med kända nazister. I överbelastningsattacken som följde gjordes under ett dygn nära två miljoner försök att öppna bloggen, berättar Saku Timonen.

I Juga kommun i Norra Karelen bor femtusen invånare. För många av hans grannar, särskilt de i den egna generation, är Sakari Timonen bara gamla vanliga Saku, juristen som hjälper folk i byn skriva testamenten och äktenskapsförord.

På nätet, däremot, har han en facebooksida med tjugotvå tusen följare. Hans blogg Uuninpankkopoika uppskattas ha en halv miljon läsare.

För sex år sedan hade Saku Timonen flyttat tillbaka hit till sin hemby efter ett liv som tjänsteman i bland annat Helsingfors stadshus. Han levde en stillsam tillvaro, lyfte skrot på gymmet och tog sig an lokala juridiska uppdrag i sin firma. Och bloggade på en gratisportal för en mycket begränsad läsekrets av ett fåtal vänner och bekanta och någon enstaka okänd som hittat dit.

Men så en dag exploderade allt, när Timonen publicerade sin första bloggpost om finsk invandringspolitik. Det var en faktaruta om invandrares sociala förmåner.

– Det har blivit en sådan här urban vandringssägen att invandrare i Finland får i princip allt de ber myndigheterna om och att de socialförmåner de får skulle vara större än infödda finländares. Vid den tiden hade det till grannbyn Lieksa här på andra sidan sjön kommit en grupp somaliska familjer. Det var en enorm debatt där och folk som sa "varför får dom allt så lätt", berättar Saku Timonen.

– De hade ju lätt kunnat gå fram till sin nya granne, den svarta mannen som man tyckte hade en fin bil, och fråga vad den kostade, men det var lättare att bara hålla sig i sin bubbla och upprepa sånt som stärker ens fördomar. Vi är lite sådana här i Karelen, avundsjuka. Om man inte själv har det precis så som man vill, så ska ingen annan heller ha det.

Med avstamp i historierna som spreds om somaliernas och andra invandrares socialförmåner slog Saku Timonen upp lagboken och letade i myndigheternas tabeller och listade vilka bidrag nyanlända asylsökande har rätt till, och vilka förmåner som gäller sedan man fått uppehållstillstånd.

-- Jag skrev bara bara rakt upp och ned, paragraf för paragraf och redovisade de aktuella siffrorna som visade att socialbidragen fungerar likadant för alla som bor i Finland. Det finns inga särskilda högre nivåer för invandrare.

Inlägget började spridas på nätet och sedan dess har läsekretsen vidgats i rasande takt.  I dag är Saku Timonens medie- och källkritiska blogg Uuninpankkopoika ett av flaggskeppen i bloggutbudet hos det finska månadsmagasinet Image.

Han har bland annat avslöjat påhittade historier som fått stor spridning i sociala medier som om de vore sanna. Till exempel den kvinna som skrev upprepade facebookinlägg om hur hon som volontär på kyrkans utlandshjälp i Torneå hade bevittnat hur asylsökande betedde sig svinaktigt, och att hon nu ändrat uppfattning i frågan om flyktingmottagande.

Saku Timonen var den som på sin blogg avslöjade att det rörde sig om ett falskt facebookkonto. Att kvinnan inte existerade och att kyrkans utlandshjälp inte ens arbetade med asylsökande i Torneå.

Bland läsarna finns folk från alla läger av den finska invandringsdebatten. Kommentarsfältet modereras noggrant för att inte Saku Timonen eller tidningen Image ska göra sig skyldiga till brott som ärekränkning eller hets mot folkgrupp.

Han får regelbundet ta emot hat och anonyma hot. Men säger att han ändå klarar sig jämförelsevis bra och att det beror på vem han är och hur han ser ut.

-- Jag vet att många kvinnliga journalister och forskare i Finland har skrämts till tystnad av nättroll som hotar deras familjer och små barn. Jag är i en annan position som snart sextioårig farbror utan egen familj och barn. Dessutom är jag utbildad jurist och kan lagen. Och om man bara ser mina profilbilder på nätet så ser jag ut som en sur jävel. Det får nog en och annan att tänka att jag kan vara fel person att ge sig på.

Men det där med "ingen egen familj" stämmer inte riktigt. När vi skiljs åt möter vi Saku Timonens 81-åriga mamma som har varit och handlat och som nu ska få skjuts hem av sonen. De två bor tillsammans, kvar i hans barndomshem bredvid begravningsplatsen.

– Kanske är det därifrån jag har mina sarkasmer och min svarta humor, säger han.

Från barndomshemmet kommer åtminstone den omtalade bloggens vid det här laget berömda och udda namn "uuninpankkopoika", vilket kan översättas ungefär "ungkarlen som värmer sig vid spishällen i bakre kammaren".

– Bloggen behövde ett namn och då hade vi just skrattat åt det, jag och min mor. Att jag är en sådan här spishällskarl.

Han berättar att hans mamma inte är det minsta intresserad av hans blogg och inte heller använder dator, men att hon har läst ett par texter som han har skrivit ut åt henne.

– Däremot får jag ofta bra idéer av henne. Hon är helt klar i huvudet, hennes hjärna funkar felfritt och hon följer väldigt aktivt med i nyheterna och politiken, säger Saku Timonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista