Många barn i Filippinerna får ingen skola alls.
1 av 4
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls.
2 av 4
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls.
3 av 4
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls.
4 av 4
Många barn i Filippinerna får ingen skola alls. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Filippinernas utbildningssystem brister stort

"Vi har så många elever i varje klass att vi inte kan lära oss namnen på alla"
5:53 min

Filippinerna har ett stort behov av utbildad arbetskraft framöver. Men utbildningssystemet lever idag inte alls upp till behoven och många barn får ingen skola alls. Trots detta är skolfrågan en liten fråga inför det kommande valet. Vår Asienkorrespondent Margita Boström har besökt en skola för gatubarn.

Trots sex år med stark ekonomisk tillväxt i Filippinerna har opinionsundersökningar visat att en stor del av befolkningen inte är nöjd med den sittande regeringens arbete. Många tycker att för få fått del av landets allt bättre ekonomi.

Nu lutar det åt att mannen som kallats Asiens Donald Trump blir landets näste president. Rodrigo Dutertes löfte om att på ett halvår utrota brottsligheten genom att avrätta alla brottsmisstänkta verkar gå hem.

Ett budskap han åter upprepade i veckan då han var inbjuden att prata om sitt program för Makati affärsklubb där Ramon del Rosario är ordförande:

-- Nej, affärsmännen fick inte veta hur Rodrigo Duterte tänker utveckla industrin i landet ifall han blir president. Han ville bara prata om hur han hårdhänt skulle utrota brottsligheten genom att gå vid sidan av lagarna, berättar Ramon del Rosario.

Duterte har inte heller sagt vad han tänker sig inom andra områden som till exempel landets i många stycken dåliga utbildningssystem. För få klassrum, för få lärare och dåliga läroböcker gör att de som inte har råd med annat än den statliga skolan har svårt att tillgodogöra sig utbildningen, berättar läraren Nestor Reys som är aktiv inom Manilas statliga skolors lärarorganisation.

– Vi har 45 - 50 elever i varje klass, vi kan inte ens lära oss namnen på eleverna, säger Nestor Reyes.

Men de eleverna har i alla fall råd att gå till den vanliga skolan. Värre är det med den allt mer växande skaran av gatubarn i huvudstaden Manila. Föräldrarna flyttar in till stan i hopp om bättre jobb. En flytt som allt för ofta slutar i arbetslöshet och missbruk på gatan där barnen blir mycket utsatta.

Vi har gått rakt igenom ett av Manilas fattigaste område Binondo, där Chinatowns gatumarknad dominerar. På övervåningen av en snabbmatsrestaurang har idag tolv barn kommit för att får ta del av Elvira Ricartes undervisning. Det här är gatubarnens skola som drivs av organisationen Childhope. I dag går man igenom barns rättigheter.

På en av stolarna sitter 16-åriga Renalyn med sin fem månader gamla dotter Juan i famnen.

– Jag fick avgångsbetyg här i skolan och lyckades få ett jobb, men slutade då jag fick barn, säger Renalyn och tittar på sin dotter.

Läraren Elvira berättar att det som såg så ljust ut för Renalyn slogs i spillror när hon blev gravid efter att ha våldtagits av sin egen bror.

Lektionen fortsätter med lagen om att inget barn ska behöva bli utsatt för våld eller övergrepp. En 15-årig flicka börjar direkt berätta att hon fick ett missfall för några veckor sedan. 15-åriga Ayra tar till orda och berättar att hon åter igen blivit slagen och våldtagen av sin pojkvän. Hon har gått till gatuskolan fyra dagar i veckan sedan hon var fem år och det är en av få tryggheter för henne.

-- Min högsta önskan är att få komma bort härifrån och att få gå i en riktig skola, säger hon.

Elvira Ricarte har jobbat med gatuskolan i 19 år och hela tiden sett hur de fått allt mindre stöd från kommunen. Nyligen var de tvungna att säga upp en flera lärare och en ny president kommer inte göra någon skillnad för deras arbete, säger hon.

– Vi får ta tag i saker och ting själva. Kan inte räkna med något från vare sig president eller andra politiker, säger hon.

I en betydligt ljusare och bättre stadsdel ligger Childhopes hus och där sitter Louis och spelar gitarr tillsammans med några andra kompisar. Han sov på gatan i åtta år men har nu en betydligt ljusare framtid tack vare att han fångades upp av gatuskolan.

– Jag kunde aldrig drömma om att jag en dag skulle kunna sitta så här, säger han och berättar att han nu drömmer om att få bli lärare i musik och konst. Men trots att han nu är 20 så tänker han inte gå och rösta på måndag.

– Nej, jag tror inte på någon av dem och blev så besviken när påven var här. Då samlades vi gatubarn ihop, jag trodde det var för att vi skulle få se eller träffa honom men de körde bort oss så att vi inte skulle synas på gatorna då, berättar Louis.

De filippinska tidningarna är fyllda med artiklar kring misstänkt korruption kring flera av presidentkandidaterna. Till exempel så beskrivs Jejomar Binays hus där till och med hundgården är luftkonditionerad. Roberto Duterte vill inte redovisa hur han kan ha 14 bankkonton med många miljoner US-dollar. Flera av de andra har också anklagats för att ha skott sig på sina positioner.

Det är lite svårt att se att valet ska kunna leda till att Ayra och Renalin, med sin lilla fem månader gamla dotter, skulle kunna lämna sin trottoarstump, de kallar hem och kunna skyla sig med något annat än den pappskiva de nu kryper ner under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".