Helene Hellmark Knutsson (S)
1 av 2
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre studier. Foto: Charlotte Kärnerud/Svergies Radio
Studenten Linlu Guo.
2 av 2
Studenten Lunlu Guo betalar 90 000 kronor per år för sin utbildning på Stockholms universitet, utan att ha vetat att hälften av pengarna är ett extra "administrativt påslag". Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio

Utomeuropeiska studenters avgifter dubbelt så dyra

"De här nivåerna är nya för mej"
12 min

Ekots granskning visar att studieavgifter är uppemot dubbelt så höga som vad utbildningarna egentligen kostar.

Det är anmärkningsvärt att det är så dyrt, säger Helene Hellmark Knutsson (S), ministern för högre utbildning i P1-morgon.

– Förra regeringen införde systemet med avgifter för utomeuropeiska studenter. Som Ekots granskning visar saknas det regelverk kring systemet, säger hon.

Kände du till storleken på avgifterna?

– Nej, jag känner inte till storleken till avgifterna däremot har jag känt till att det var oreglerat, säger Helene Hellmark Knutsson (S), ministern för högre utbildning.

Hellmark Knutsson säger vidare att det är viktigt för Sverige att locka utländska studenter.

– Vi kommer till hösten att tillsätta en utredning för att kolla på hur vi kan öka internationaliseringen. Förra regeringen införde avgifterna väldigt skyndsamt utan att göra en konsekvensanalys eller skapa ett regelverk kring systemet, säger Helene Hellmark Knutsson (S), ministern för högre utbildning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".