En polisbil
1 av 2
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
P1-MORGON ONSDAG 18 MAJ

Polisens chefsrekrytering får kritik

2000 chefer tvingades söka om sina tjänster
12 min

När polisen organiserades om kom nya chefsjobb till och andra försvann. Över 2 000 chefer blev tvungna att söka om sina tjänster. Nu kommer det kritik mot hur den här rekryteringen gått till. Den som har sökt, men inte fått ett jobb kan vända sig till Statens överklagandenämnd, men det är väldigt ovanligt att nämnden ändrar ett beslut. Hör reportage av Anna Bubenko och samtal med rättsprofessor Bo Wennström, som bland annat studerar polisens organisation.

Den nya polismyndigheten har i flera fall fått sina chefsrekryteringar underkända av Statens överklagandenämnd, som inte anser att polisen följt kravet att sakliga skäl ska avgöra vem som får en statlig tjänst.

Enkelt uttryckt är det den som är mest erfaren, mest kunnig och bäst på jobbet som ska få en statlig tjänst. Kravet på att sakliga skäl ska avgöra finns för att motverka korruption och nepotism. Den som har sökt, men inte fått ett statligt jobb kan överklaga till Statens överklagandenämnd.

– Det största felet med den här rekryteringsprocessen är att man inte blir prövad fullt ut. Man avbryter ansökningen i ett så tidigt skede att man inte har chansen att visa vad man egentligen kan och har gjort, säger Erling Andersson, en av dem som har fått rätt mot den nya polismyndigheten. 

Han hade varit trafikpolischef i Skåne i nio år när han sökte jobbet som trafikpolischef i region Syd i den nya polismyndigheten. Även om han fått rätt har han ändå inte fått jobbet eftersom det försvann i en omorganisation. I dag jobbar han som trafikstrateg inom den nationella operativa avdelningen, NOA.

Polisförbundet tycker att arbetsgivaren har rundat kravet på saklighet. Framförallt genom att använda så kallade arbetsledningsbeslut. Det innebär att en anställd omplaceras till en tjänst.

– Det där gör ju att man får dem man vill ha, men man får inte de som är bäst lämpade, säger Christer Palmkvist, vice ordförande för Polisförbundet. 

Totalt har fem personer fått rätt mot polisen i de 22 fall som Statens överklagandenämnd hittills har avgjort. De flesta gäller chefstjänster, flera finns på NOA. Det betyder att 23 procent har fått rätt, vilket är en mycket hög andel. Överklagandenämnden brukar bara ge rätt i mellan en och två procent av fallen. 

Nämnden har också beslutat att polisen måste göra om sex rekryteringar. Sammanlagt har nämnden därmed underkänt rekryteringarna i hälften av de prövade fallen. 

– Jag skulle inte säga att det är ett dåligt betyg. Snarare skulle jag säga att vi har haft väldigt många kvalificerade sökanden, kommenterar Kajsa Möller, personaldirektör på polisen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".