Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
Människor dansar till liveband
1 av 4
3) Fullt dansgolv. På Babel-klubi i Helsingfors möts flyktingar, utbytesstudenter och inbitna Helsingforsbor. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Man i blå skjorta och röd fluga på parkeringsplats.
2 av 4
Naseer Sati, som var nyutexaminerad polis i Irak, hoppas kunna fortsätta polisyrket i Finland. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Två män vid en bardisk.
3 av 4
4) Volontärerna Osmani Harun och Bedri Abdullahu tar emot i entrén på Babel-Klubi. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Kvinna i päls intervjuar man i keps
4 av 4
Korrespondent Thella Johnson intervjuar DJ:n på Babel-Klubi, ekonomistudenten Muataz Jalal. Foto: Sveriges Radio.

Dansklubb integrerar nyanlända i Finland

"Nej, inte engelska, jag vill prata finska!"
5:58 min

På nattklubben Babel i stadsdelen Vallgård i Helsingfors blandas flyktingar, utbytesstudenter och inbitna Helsingforsbor. Följ med till mötesplatsen som är just den sortens integration mellan finländare och nyanlända som den finska regeringen nu vill satsa på.

– Nej, inte engelska. Jag vill prata finska.

23-åriga Naseer Sati spänner ögonen i mig när jag vill gå över till engelska bara för att han söker lite för länge efter det finska ordet. Han kom till Finland i september förra året, från den irakiska provins som fortfarande bär det historiska namnet Babel, eller Babylon. Nu står han utanför nattklubben Babel i Helsingfors och tar en paus från dansandet därinne. Han är finklädd i prickig skjorta och röd fluga, och berättar att han kommer hit varje månad när klubben ordnas, för att dansa och träffa vänner.

Naseer har fått husrum hos en finsk familj som också språktränar med honom. Han var nyutexaminerad polis i Irak och hoppas på att kunna fortsätta polisyrket i Finland.

Babel-Klubi i Vallgård är platsen där flyktingar blandar sig med utbytesstudenter och inbitna Helsingforsbor, vissa födda här eller nån annanstans i Finland, andra med egna migranterfarenheter från långt tillbaka i tiden. Som de två vännerna som vaktar entrékassan, Osmani Harun och Bedri Abdullahu från den internationella föreningen i Håkansåker utanför Helsingfors. De kom båda till Finland från Balkan i början av nittiotalet, Osmani från Makedonien och Bedri från Kosovo.

– De som kommer till Finland nu har också sina sorger som de burit med sig. Då är det bra att få släppa allt en stund här och dansa med landsmän. Sen finns det trevliga finländare här som också känner till deras arabiska kultur väl, säger Osmani.

Finland tiofaldigade sitt flyktingmottagande under 2015, från att ha tagit emot omkring tre tusen asylsökande per år tog man emot fler än trettiotvå tusen. De mottagningscentraler som då var i drift inte hade plats för alla. En massiv frivilliginsats drogs igång av finska Röda korset och kyrkorna. Och snart anslöt också andra. I Helsingfors bestämde sig en grupp företagare och några veteraner från Helsingfors musik- och nattliv för att försöka skapa en mötesplats där finländare och nyanlända kunde träffas. Resultatet blev Babel-Klubi på nattklubben Sture21, som ligger bara ett stenkast från Karlsgatans flyktingmottagning där merparten av de som kommer som asylsökande till Helsingfors först placeras.

– Det var min kompis Erik Andersin som arbetar i näringslivet, som presenterade idén för mig och mina kollegor här på klubben, berättar arrangören Jarmo Perälä.

– Erik hade läst alla nyheter om flyktingar som kom. Han tänkte att livet på flyktingmottagningen kommer att tära på många. Och bristen på sociala aktiviteter. Så vi började gå runt på mottagningarna i Helsingfors och leta efter musiker och kulturarbetare som ville vara med, säger Jarmo Perälä.

Nu ordnas klubben för fjärde gången sen i januari och har blivit en succé. Vanligtvis brukar det vara fokus på livemusiken men den här kvällen är det våravslutning med finsk-arabiskt disco. DJ:n Muataz Jalal från Bagdad väntar också på besked om han får stanna i Finland.

– Jag är ännu i processen och har inte fått veta något än, säger han.

Muataz Jalal berättar att han utöver att dj:a på den här klubben och andra tillställningar också har hunnit göra några pass som volontär på ett äldreboende i Helsingfors, och även sökt och blivit antagen till ett nytt studieprogram för asylsökande på Hanken, Svenska Handelshögskolan i Finland. Dit kan han överföra den examen i ekonomi som han redan har från Irak.

– Jag vill få chansen stanna här för det första. För det andra vill jag kunna börja mitt liv. För det här jag har just nu, det är inget liv. Jag vill ha ett bra jobb och ett eget hem, säger Muataz.

Irakierna började söka sig till Finland i stora antal under förra året, då Finland ännu stod fast vid sin bedömning av stora delar av Irak som så farliga platser att de allra flesta som kunde visa att de flytt därifrån fick rätt till internationellt skydd. Nu har myndigheterna antagit en mycket stramare linje, liksom de flesta EU-länder, och antalet sökande från Irak har minskat. Men många tusen är redan här och hoppas på en framtid.

I början av maj presenterade regeringen i Finland en ny integrationsplan. En av huvudpunkterna i den var ökad satsning på sociala aktiviteter och föreningsliv där nya och gamla finländare kan mötas och på ett naturligt sätt lära känna varandra.

Hösten och vintern präglades av social oro på många platser i Finland där flyktingmottagningar öppnats och där lokalbefolkning reagerade negativt. Nu, då finska kommuner ska åläggas ett ännu större ansvar för mottagandet av flyktingar, anser politikerna att lokala föreningar och initiativ som klubben i Vallgård kommer att bli viktigare än någonsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".