Kvinna i svart dunjacka och jeans står framför ett stängsel vid en fårhage. I bakgrunden syns får.
1 av 2
Ebba Maria Olsson i Veberöd satsade ungefär 140.000 kronor för 1.650 meter stängsel. Hennes får och getter behöver inte frukta vilddjur. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Medelålders man i brungrön kavaj.
2 av 2
Den snälla vargen är ensam herre på täppan just nu i södra Sverige, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Den snälla skånska vargen

Vargen som inte väcker debatt
5:35 min

En ”snäll” varg smyger diskret runt i landets sydligaste landskap. Under fyra års tid har den bara lämnat ifrån sig spår av spillning men hållit sig borta från att döda får och andra tamdjur. Men den snälla skånska vargen är egentligen inte snäll, menar Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne. Reportage av Odd Clausen.

”Han lever av det som rovdjur ska leva av egentligen, får är ju inte någon stapelföda för dem egentligen, utan den lever på rådjur, något vildsvin och en älgkalv kanske.” Säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne. 

Men Nils Carlsson uppmanar ändå till försiktighet och att skydda sina tamdjur med elstängsel i förebyggande syfte, nu när det är en lugn period för skånska tamdjur.  

”Vi tror att vargar liksom människor och andra djur är individer, det här är en försiktigare individ. Men vi vet av erfarenhet att det plötslig kommer ner en varg eller två som upptäcker att det är lätt att ta får.” Säger han.

En som fått bidrag av länsstyrelsen för att bygga elstängsel är Ebba Maria Olsson i Veberöd. Hon hade velat ha elstängsel även om det inte funnits vargar i Skåne säger hon. Det trots att investeringen, efter bidrag, kostat hennes företag ungefär 140000 kronor för 1650 meter stängsel.

”Vi har haft angrepp från en hund som vi inte vet ägaren till. Det var jättetråkigt, vi har namn på alla våra får och vi saknar ju vissa av dem otroligt mycket.” Säger Ebba Maria Olsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".