Hon har långt mörkt hår.
Socialdemokraten Ann Linde blir EU-minister. Foto: Jonas Ekströmer/TT
P1-MORGON 26 MAJ

Svåra frågor väntar ny EU-minister

"Man måste genomföra de fattade besluten"
11 min

Ann Linde blir Sveriges nya EU- och handelsminister efter statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning. Och det är många svåra frågor som väntar den nya ministern: flyktingkris, stora slitningar inom unionen och hotet om att Storbritannien lämnar EU efter folkomröstningen den 23:e juni.

Det behövs nya diskussioner och bättre samarbetsformer inom EU för att lösa frågan om omfördelning av flyktingar i Europa. Det sa regeringens nya EU- och handelsminister Ann Linde, socialdemokrat, när hon intervjuades av Katherine Zimmerman i P1morgon.

Igår utsåg statsminister Stefan Löfvén den nya EU- och handelsministern Ann Linde, som har lång erfarenhet av internationella frågor. Under flera år har hon varit socialdemokraternas internationella sekreterare och har också varit statssekreterare och sakkunnig i EU-frågor.

– Det stora problemet är att sammanhållningen och solidariteten mellan EU:s länder börjar krackelera, plus naturligtvis problemen för de enskilda flyktingarna som hamnar i läger och inte vet var de ska ta vägen, sa Ann Linde.

Men hur ska man hantera den krackelerande situationen?

– Jag tror man behöver ha en ny framtidsdiskussion mellan EU:s medlemsländer om vilka regler som gäller och hur ska vi uppfylla gemensamt fattade beslut.

Hur ser du på risken att partier på ytterkanten stärks om man genomdriver den här typen av solidarisk flyktingpolitik?

– Ja det är ju det mest oroande att högerextrema partier växer i nästan alla länder. Se bara på den amerikanska valkampanjen som är oerhört aggressivt och polariserat samhälle.

Du har jobbat för de europeiska socialdemokraterna i Bryssel, varför är socialdemokraterna inte bättre på att möta det här ute i Europa?

– Jag tror att socialdemokraterna jobbar reformistiskt och pragmatiskt och tar ett steg i taget för att förbättra samhället. Den ekonomiska krisen har gjort att klyftorna har ökat väldigt mycket och det finns en stor, stor ilska bland människor som känner att de har fått det sämre. Då vill man göra något drastiskt och vill ha stora förändringar snabbt. Och det är inte så som vi har jobbat för attt bygga fram välfärdsstater genom årtiondena.

I Ekot talade en forskare om att Europas gränskontroller är destruktiva och kontraproduktiva. Land efter land fokuserar på säkerhet men det här stoppar inte migranter utan man skjuter bara problemet åt ett annat håll. Hur ser du på det?

– Tyvärr är det så att jag håller med om att gränskontroller inom EU är problematiska. Men i Sverige var det ju så att vi fick ju ta den allra största delen flyktingar både i absoluta tal och per capita. Det gjorde att vårt system inte kunde garantera ett bra mottagande. Då blir man tvingad till sådana här åtgärder. Det hade vi inte behövt om EU hade jobbat tillsammans solidariskt. Då hade man kunnat ta bort gränskontrollerna igen.

När tror du att Sverige kan ändra strategi och fokusera mindre på gränskontroller och säkerhet?

– Det här är ju väldigt bråttom. Man måste framförallt se till att ändra anledningarna till att folk flyr, t ex stödja processen för att det ska bli fred i Syrien. Sedan måste vi stärka gränserna runt EU.

Om en månad röstar britterna om de ska vara med i EU eller inte. Hur tror du att det går?

– Jag får gripa i det halmstrået som de flesta opinionsundersökningar säger, att det finns en liten majoritet för att de ska bli kvar. Konsekvenserna skulle bli så väldigt dåliga för att de ska gå ur.

Om de ändå lämnar, hur hårt tycker du att EU ska förhandla för att förhindra att andra följer efter?

– Det ska ju inte vara ett straff för hur människor i olika länder väljer att ha sina organisationer i olika länder. Men jag tror inte att det blir lätt att få hela EU att gå med på att man ska ha samma relation som om man är medlem eller inte medlem. Och jag tycker inte det är bra heller.

Vad finns det för beredskap i Sverige för att Brexit sätter igång samma diskussion här?

– Jag tror ändå det är ganska stabilt bland svenskarna. Vi hade de här otroligt tuffa diskussionerna när vi valde om vi skulle vara med eller inte. Nu tror jag det sitter ganska bra att vi är bättre inne tillsammans än utanför.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".