Journalist Kaj Engelhart.
1 av 2
Journalist Kaj Engelhart. Foto: Charlotte Kärnerud/Sveriges Radio
Hon har speciella nunnekläder på sig.
2 av 2
Det här fotografiet på Elisabeth Hesselblad togs i Rom i Italien. Foto: TT

Sverige får sitt andra helgon

"Det är extra roligt att det är en kvinna från vår egen tid"
4:13 min

Det är 624 år sedan sist då Heliga Birgitta helgonförklarades. På söndag är det moder Elisabeth Hesselblads tur, en nunna som såg det som sin livsuppgift att på nytt grunda heliga Birgittas klosterorden. 

Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland 1870 och dog i Rom 1957.

Hon kommer att upphöjas av påven Fransiscus under en mässa på Petersplatsen i Rom på söndag. Kaj Engelhart från Katolska kyrkan säger att det är flera samverkande saker som gör att hon helgonförklaras.

– Det är flera grupper som har följt och studerat hennes liv och upptäckt att det är en mycket intressant person som också verkligen är ett föredöme för världen som en person som levde ett kristligt liv och utövade barmhärtighet, säger Kaj Engelhart, som arbetar med religionsdialog inom katolska kyrkan.

Han fortsätter:

--Det är kul att det är en människa som levt i ett arbete med att hjälpa andra människor. Hon var för övrigt utbildad sjuksköterska. 

Har detta någon betydelse för den katolska kyrkan i Sverige?

–Ja, det tror jag. Katolska kyrkan är en väldigt brokig kyrka med många nationaliteter, språk och kulturer. Det här är på något sätt en liten uppmuntran till att hålla ihop och vara en enig kyrka som kan samlas kring ett namn som man kan vörda och ta emot som ett föredöme och en förebedjare för oss allihopa, säger Kaj Engelhart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".