"Vår fördel är att vi inte har något att förlora", säger isländske landslagsspelaren Kári Árnason.
1 av 3
"Vår fördel är att vi inte har något att förlora", säger isländske landslagsspelaren Kári Árnason. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Lars Lagerbäck försöker "hjärntvätta" sina relativt orutinerade spelare så att de inte ska bli för övertända i EM.
2 av 3
Lars Lagerbäck försöker "hjärntvätta" sina relativt orutinerade spelare så att de inte ska bli för övertända i EM. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Ett joggande isländskt landslag på nationalarenan Laugardalsvöllur i Reykjavik.
3 av 3
Ett joggande isländskt landslag på nationalarenan Laugardalsvöllur i Reykjavik. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Fotbollsfeber på Island inför EM

"Vår fördel är att vi inte har något att förlora"
5:54 min

För första gången någonsin har Island kvalificerat sig till ett stort internationellt fotbollsmästerskap på herrsidan. På kuppen har Islands svenske förbundskapten, Lars Lagerbäck, blivit något av nationalhjälte. Vår korrespondent Jens Möller har träffat Lagerbäck och sångglada fotbollsfans i Reykjavik.

– Det är väldigt spännande och nervpirrande, säger Styrmir Gislason från supporterklubben Tólfan.

– Det är pressande. Det är en ny omgivning, en ny upplevelse, men vi hoppas att spelarna kan stiga fram och spela fantastiskt för oss, sig själva och för nationen, säger supporterkompisen Kristinn Hallur Jónsson.

Det isländska fotbollsförbundet räknar med att runt 20 000 islänningar snart reser till Frankrike för att se Island spela i sitt första stora herrmästerskap i fotboll någonsin. Om det stämmer kommer 6 procent av Islands hela befolkning snart finnas på franska fotbollsarenor för att heja på sina stjärnor.

– Ingen vill missa den här unika chansen att vara på plats i Frankrike, att vara en del av det, säger Kristinn.

– Vår fördel är att vi inte har något att förlora. Alla lag ska ju slå Island när vi går in på planen, säger landslagsspelaren Kári Árnason, som till vardags spelar i Malmö FF.

– Men vi ska göra det bra, det är vår målsättning, tillägger försvarsveteranen.

För Island är det alltså en unik framgång att laget kvalificerade sig till mästerskapet i Frankrike. Lilla Island slog mäktiga Holland två gånger i kvalet, och vann även mot tuffa motståndare som Turkiet och Tjeckien.

Den här succén är något som islänningarna i hög grad tackar den svenske coachen Lars Lagerbäck för. Fast Lagerbäck själv tar lugnt på hyllningarna och påståenden om att han minsann borde bli Islands näste president.

Nu är han fullt fokuserad på att leda Island genom mästerskapet, med inledningsmatch den 14 juni mot Portugal.

Fast Lagerbäck kommer nu till EM med ett lag där ingen spelare har erfarenhet av att spela ett stort internationellt mästerskap. Coachens största farhåga är att bristande rutin av spel på den här nivån kan göra de isländska spelarna övertända och därmed alltför individualistiska.

-- En ledstjärna är att vi ska hålla oss till det vi är bra på. Vi ska repetera det hela tiden, så det är mer eller mindre hjärntvätt som pågår nu, om man får använda ett så negativt ord.

Men med handen på hjärtat; är Island av i dag lika giftigt som det var för 1-2 år sedan när ni var så oerhört framgångsrika?

– Ja, det tror jag. Är alla friska så... Vi är lite beroende av det, säger Lagerbäck.

– Vi behöver ha bästa laget på plan, och att vi dessutom gör en toppinsats. Men då tror jag fortfarande att vi kan röra de här stora länderna.

Även fansen i Tólfan tror att deras lag kan överraska i EM.

– Det är bra att vi är "underdog", som att se Leicester vinna Premier League. Avskriv inte våra chanser, poängterar Styrmir Gislason.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".