Sherpas på Kebnekaise

5:52 min

Nu görs vandringsleden upp mot Sveriges högsta berg Kebnekaise säkrare. Bland annat byggs stentrappor av nepalesiska Sherpas i branta partier där olyckor förekommer.

Fyra stycken är de nepalesiska arbetarna som för hand med järnspett flyttar stenblocken, stora som skrivbordsskivor och tjocka som madrasser så att det blir en trappa. Tanken är att den ska bli säkrare att gå i jämfört den nuvarande leden där det ligger lös sten, ibland hala och till viss mån vassa block. 

I generationer har vi byggt sådana här bergsvägar säkrare, även i vår hemstad så vi är vana med arbetet, förklarar Ang tempe Sherpa som är anställd av ett norskt företag som specialiserat sig på tunga sten anläggningsarbeten där maskiner inte kan användas.

Kjell Sundvall vid länsstyrelsen som arbetar med upprustningen av de statliga fjällederna där Kebnekaise är en liten del tror inte bara att insatsen som nu görs kommer göra toppturen till Sveriges högsta berg säkrare utan även mer lättillgänglig.

Det händer mycket olyckor här. Folk bryter ben och armar och handleder och så. Sen med de här trappstegen så kommer det också bli en ökad tillgänglighet och det kommer säkert innebära fler besökare. Och att man har det lättare att ta sig upp på toppen, säger Kjell Sundvall vid länsstyrelsen.