Pavan Amara, grundare av kvinnorättsorganisationen My body back och en av initiativtagarna till kliniken.
1 av 3
Pavan Amara, grundare av kvinnorättsorganisationen My body back och en av initiativtagarna till kliniken. Foto: Parisa Khakuei/Sveriges Radio
Indie Kaur är barnmorska på sjukhuset.
2 av 3
Indie Kaur är barnmorska på sjukhuset. Foto: Parisa Khakuei/Sveriges Radio
Storbritanniens första mödravårdsklinik med specialisering på våldtäktsoffer har öppnat.
3 av 3
Storbritanniens första mödravårdsklinik med specialisering på våldtäktsoffer har öppnat. Foto: Parisa Khakuei/Sveriiges Radio

Mödravård för våldtagna kvinnor

"Speciella uttryck kan utlösa jobbiga minnen"
5:43 min

Att möta kvinnor som har blivit våldtagna eller utsatta för andra sexuella övergrepp kräver specialkompentens. För de kvinnorna kan en graviditet och förlossning väcka många traumatiska minnen. Vår utsända Parisa Khakuei har besökt en mödravårdsklinik som ligger i London och är Storbritanniens första med specialisering på våldtäktsoffer.

– Allt från smärta vid vaginala undersökningar till dofter och uttryck kan leda till att kvinnor med sexuella övergrepp i bagaget upplever sina trauman igen under graviditet och förlossning. På kliniken får kvinnor träffa psykolog, särskilt utbildad personal och max tre barnmorskor under hela processen. Men huvudsaken är att kunskapen om övergreppen gör att vi kan ge rätt vård, säger barnmorskan Indie Kaur.

Den nya kliniken, som är den första av sitt slag i Storbritannien , finns i The Royal London Hospital. I dag tar avdelningen emot tre kvinnor i månaden, men efterfrågan på fler vårdplatser har varit så stor att barnmorskan Indie Kaur inte ser andra alternativ än att kliniken växer.

– Frågan är fortfarande tabubelagd och därför vågar inte kvinnor berätta om vad de varit med om, säger Indie Kaur som tror att mörkertalet bland kvinnor som behöver särskild mödravård är stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".